Põhja-Iiri liider tõrjus vägivalla jätkumise võimalust

Copy
Vägivald Põhja-Iirimaal selle aasta aprillis.
Vägivald Põhja-Iirimaal selle aasta aprillis. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Iirimaa Ulsteri Unionistliku Partei (UUP) juht tõrjus neljapäeval väljavaadet, et Brexitiga seonduv vägivald võiks jätkuda.

Parteijuht Doug Beattie ütles, et «vägivald ei ole kunagi lahendus». Päev varem oli Briti parlamendi komiteele teatatud, et provintsis ei saa rahutuste jätkamist välistada.

Põhja-Iirimaal on põhjustanud pingeid Brexiti-leppe protokoll, millega kehtestati piirkonnas kaubanduse vallas erikord.

Aprillis viisid pinged nädal aega kestnud rahutusteni, milles sai vigastada vähemalt 88 politseinikut.

«Võimupositsioonil olijad peavad andma endast kõik, et juhtida inimesed vägivalla teelt eemale,» ütles Beattie, kes valiti sel nädalal UUPi juhiks.

Kolmapäeval hoiatas unionistide relvarühmitustega seotud lojalistide kogukondade nõukogu (LCC) liige, et vägivalda ei saa pidada laualt maas olevaks.

LCC liige Joel Keys ütles Briti seadusandjatele: «Minus tekitab muret, me võime jõuda siin riigis punktini... kus inimesed võivad tunda, et nad peavad end kaitsma».

Brexiti-leppe protokolli järgi jäi Põhja-Iirimaa Suurbritannia lahkumisest hoolimata Euroopa Liidu siseturule ja tolliliitu.

Unionistide hinnangul on see loonud piiri Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Suurbritannia vahele, ohustades piirkonna staatust Ühendkuningriigi osana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles