Selle aasta alguses oli Amazonase osariik ja selle pealinn Manaus Brasiilia koroona­katastroofi epitsenter, seal tekkis ka äärmiselt nakkav viirusevariant P.1. Nüüd on piirkond aga silmitsi topeltkannatustega, sest ühes koroonanakkusega ähvardavad elanikke ränkadest vihmadest põhjustatud üleujutused. Postimehe toimetus heidab tagasipilgu olukorrale Brasiilias ning teistelegi nädala meeldejäävamatele fotodele maailma eri paigust.

Amazonase osariigi 62 linnast 52s on mõned piirkonnad vee all ning veerandsada on kuulutanud välja hädaolukorra, nende seas Manaus. Tsiviilkaitse andmeil on tulvadest mõjutatud 410 000 inimest.

Manauses kerkis Río Negro veetase selle nädala keskpaigas 29,72 meetrini, mis on kõrguselt kolmas näitaja alates 1920. aastast, kui mõõtmisi tegema hakati. Brasiilia geoloogiateenistus ennustas aga iga päevaga kolme sentimeetri võrra kerkiva veetaseme peatset jõudmist koguni 30,35 meetrini, mis ületaks ka läinud kümnendi algusest pärit rekordi, vahendasid BBC ja Reuters.

Amazonase osariigi pealinna südames ehitati tänavatele laudteed, et inimesed pääseksid liikuma, ning vee tõrjumiseks rajati liivakottidest barrikaade. Anamã linn Solimõese jõe haru kaldal on aga täiesti üle ujutatud, nii et asulas saab liikuda vaid paatide ja kanuudega ning kohalikud elanikud on kodus pidanud kiiruga põrandaid kõrgemale tõstma. Amazonas, millesse suubuvad nii Río Negro kui Solimões, uputas ka Parintins ja Itacoatiara linna, Manacapuru kandis sai põldudel hukka kogu saak.

Kommentaarid
Copy