KOHALIK VAADE ⟩ Leedu president langes vale seltskonnaga lävimise ohvriks (7)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Läinud laupäeval kogunes Vilniuses Vingise pargis umbes 10 000 inimest, et protestida Istanbuli konventsiooni ja samasooliste paaride õiguse vastu. Meeleavaldajate seas oli nii lastega peresid, keskealisi mehi, vanaprouasid, tuntud kurjategijaid kui ka Kremli pooldajaid, laval astusid nende ette teiste seas aga vaktsiinivastased ja Saksamaa parempopulistid. 
Läinud laupäeval kogunes Vilniuses Vingise pargis umbes 10 000 inimest, et protestida Istanbuli konventsiooni ja samasooliste paaride õiguse vastu. Meeleavaldajate seas oli nii lastega peresid, keskealisi mehi, vanaprouasid, tuntud kurjategijaid kui ka Kremli pooldajaid, laval astusid nende ette teiste seas aga vaktsiinivastased ja Saksamaa parempopulistid. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Otsustamatu, kehvade juhiomadustega ja äraolev. Ajal, kus Leedus pulbitseb vaen ja ühiskonnas on mõrad, on kaks aastat tagasi presidendiks valitud Gitanas Nausėda silmitsi just eelmainitud süüdistustega. Läinud nädalavahetuse sündmused aga näitasid ühtlasi, et lõhenenud riigis poole valimine võib osutuda samuti kriitiliseks eksimuseks.

«Ma pean Valdas Adamkust oma õpetajaks. Paljud tema põhimõtted on mulle südamelähedased – üksteise austamine, poliitiline kultuur, sõnapidamine, riigi huvide ülimuslikuks seadmine,» kiitis toona presidendivalimiste kampaania lõpusirgel olnud majandusteadlane Nausėda 2019. aastal endist riigipead Adamkust oma eeskujuna. Läänes hariduse saanud, ulatuslike sidemetega Adamkus peab ammu pensionipõlve, kuid on endiselt populaarne ja teda hinnatakse üheks parimaks Leedu presidendiks.

Nüüd, paar aastat hiljem on Nausėda lootus olla Adamkus 2.0 täielikult kadunud. Õigupoolest veaks tal, kui ta suudaks vältida märksa vähem austusväärset tiitlit Paksas 2.0 – võrdlust Leedu häbistatud presidendi Rolandas Paksasega, kes oli ametis vähem kui poolteist aastat, enne kui ta 2004. aastal tagandati.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles