Rootsi tõusis nakatumisnäitaja poolest EL-i tippu (2)

Copy
Koroonatestimine.
Koroonatestimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Rootsi tõusis sel aastal esimest korda koroonaviiruse nakkusjuhtude määralt Euroopa Liidus esikohale, kuid on surmade osakaal on üks madalamaid, ütles neljapäeval Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDPC).

Rootsi kahe nädala nakatumisnäit 100 000 elaniku kohta on 577.

Rootsis sai mai alguses täis miljon nakkusjuhtu ja ta on olnud nakatumiste arvult nädalaid Küprose järel teisel kohal, sest mujal Euroopas on nakatumine hakanud langema.

Kõige rohkem oli Rootsis positiivseid koroonaproove aprilli keskel, siis tõusis 14 päeva nakatumisnäit 100 000 elaniku kohta üle 800.

«Paljudes Euroopa riikides on tase olnud oluliselt kõrgem kui meil praegu, nii et tõenäoliselt on Rootsis selle loodetavasti viimase kolmanda laine tõus olnud hiline,» ütles riigi peaepidemioloog Anders Tegnell.

Rootsi ei ole kehtestanud teiste Euroopa riikidega võrreldavaid koroonapiiranguid, vaid piirdunud peamiselt soovitustega.

Novembrist alates on piiranguid siiski hakatud karmistama ning ära on keelatud alkoholimüük pärast kella kaheksat õhtul ja rohkem kui kaheksa inimese avalikud kogunemised.

Ka baarid, kohvikud ja restoranid on pidanud märtsist alates uksed kell 20.30 kinni panema.

Kahe nädala surmajuhtumite arv on Rootsis aga märksa väiksem kui paljudes teistes riikides – 12 juhtumit miljoni elaniku kohta. Ungaris ja Horvaatias on vastavad arvud 133 ja 128.

Koroonapandeemia surmade koguarv tõusis Rootsis neljapäeval 14 351-ni, millega ta on Euroopa keskmiste hulgas, ehkki naaberriikidest Soomest, Norrast ja Taanist tublisti ees.

Suremuse statistika näitab, et Rootsi keskmine liigsuremus oli 2020. aastal madalam kui ülejäänud Euroopas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles