ÜLEVAADE ⟩ Ibiza-skandaali järellainetus hoiab Austriat vinduvas poliitilises kriisis

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Meeleavaldaja nõuab Viinis 2019. aasta kevadel pärast nn Ibiza-video avalikustamist lõppu Sebastian Kurzi ja Heinz-Christian Strache valitsuskoostööle. 
Meeleavaldaja nõuab Viinis 2019. aasta kevadel pärast nn Ibiza-video avalikustamist lõppu Sebastian Kurzi ja Heinz-Christian Strache valitsuskoostööle. Foto: Leopold Nekula/viennaerport/imago Images/scanpix

Pärast läinud nädala uudist, et Austria prokuratuur võib kantsler Sebastian Kurzile esitada süüdistuse valetunnistuse andmises, asus valitsusjuht vasturünnakule, süüdistades nn Ibiza-skandaali uurivat parlamendikomisjoni sihis teda ametist kõrvaldada.

«Isiklikud rünnakud kuuluvad ilmselgelt asja juurde. Sellega olen ma viimastel aastatel poliitikas harjunud,» teatas Kurz esmaspäeval Austria parlamendi ees, mis oli kogunud opositsiooni eestvõttel kantslerilt aru pärimiseks eriistungile. Ühtlasi väitis Kurz, et tema juhitava Rahvapartei (ÖVP) ja Vabaduspartei (FPÖ) 2017. aasta lõpust kuni 2019. aasta kevadeni võimul olnud valitsuse võimalikku korruptiivsust uuriv komisjon tegeleb tahtliku laimamise, kahjustamise ja hävitamisega, vahendas Die Presse.

Varasema liitlase FPÖ soov avaldada umbusaldust nii Kurzile kui ka tema parteikaaslasest rahandusministrile ja lähimale liitlasele Gernot Blümelile, kes keeldus uurimiskomisjoniga koostööst kuni president Alexander Van der Belleni sekkumiseni, kukkus küll läbi, kuid poliitiline sõda Austrias jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles