Seitse sajandit pärast Dante surma nõuavad juristid poeedile õiglust

Postimees
Copy
Dante Alighieri süütust kinnitada püüdev jurist Alessandro Traversi koopiaga Firenze arhiivis säilitatavast karistusraamatust aastatest 1269–1378, mis sisaldab ka poeedi süüdimõistvat otsust. 
Dante Alighieri süütust kinnitada püüdev jurist Alessandro Traversi koopiaga Firenze arhiivis säilitatavast karistusraamatust aastatest 1269–1378, mis sisaldab ka poeedi süüdimõistvat otsust. Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Scanpix

Kuigi Dante Alighieri pettuses, valevandumises, väljapressimises ja omastamises süüdi mõistmine 1302. aastal ning sellele järgnenud pagendus andis maailmale ühe luulekunsti tähtteose, «Jumaliku komöödia», siis nii mõnegi õigusasjatundja arvates kujutas toonane kohtuprotsess endast poliitilist tagakiusamist ning tuleb nüüd, 700 aastat pärast poeedi surma ümber vaadata.

Täna Firenzes toimuv kongress ei võrdu küll uue kohtupidamisega, kuid juristid loodavad nii Dante kui ka luuletaja toona süüdi mõistnud ametniku järeltulijate juuresolekul lõpuks õigluse jalule seada.

Firenze ülikooli kriminaalõiguse professori Alessandro Traversi eestvedamisel kogunev seltskond praegusi ja endisi advokaate, kohtunikke ja prokuröre soovib tõendeid hinnates välja selgitada, kas toona kasutati õigussüsteemi poliitilise vastase kõrvaldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles