Jaapani välisminister lubas külmutada igasuguse abi Myanmarile

BNS
Copy
Meeleavaldus Myanmaris.
Meeleavaldus Myanmaris. Foto: HANDOUT/AFP

Jaapan külmutab igasuguse abi Myanmarile, hoiatas välisminister Toshimitsu Motegi reedel avaldatud usutluses.

Jaapan on Myanmari suurim abiandja ning pärast seda, kui sõjaväehunta veebruari alguses võimu haaras ja riigi tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vangistas, on abi juba olulisel määral peatatud.

Välisminister Motegi ütles ajalehele Nikkei antud intervjuus, et selle külmutamine jätkub veelgi, kuna hunta jätkab riigipöördevastaste suhtes jõu kasutamist.

«Me ei taha seda sugugi teha, kuid peame selgelt kinnitama, et sellistes oludes on raske jätkata,» ütles minister.

«Riigina, mis on Myanmari demokratiseerimist erinevatel viisidel toetanud, ja ka sõbrana peame me esindama rahvusvahelist üldsust ja selle selgelt välja ütlema.»

Motegi märkis, et Jaapan on Myanmari jaoks suurim majandusabi andja ning Tokyol on ka pikaajalised suhted sealse sõjaväega.

Nikkei kirjutas, et Jaapani abi Myanmarile ulatus 2019. aastal 1,74 miljardi USA dollarini, mis ületab teiste riikide toetuse. Hiina abi ulatus ei ole seejuures avalik.

Alates 1. veebruari riigipöördest on Myanmaris tapetud üle 800 inimese.

Eelmisel nädalal vabastati Myanmaris riigipöördele järgnenud sündmusi kajastanud Jaapani ajakirjanik ja ta sai pöörduda tagasi Tokyosse.

Ajakirjaniku vabastamisega samal ajal teatas Jaapan Myanmarile nelja miljoni dollari ulatuses hädaabi andmisest ÜRO Maailma Toiduprogrammi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles