Leedu seim registreeris samasooliste tsiviilpartnerluse eelnõu (1)

BNS
Copy
Leedu seimispiiker Viktorija Čmilytė-Nielsen 20. mai 2021.
Leedu seimispiiker Viktorija Čmilytė-Nielsen 20. mai 2021. Foto: 15min.lt/Scanpix

Leedu seimis registreeriti reedel eelnõu, mis seadustab nii vastas- kui samasoolise tsiviilpartnerluse.

Eelnõus määratletakse tsiviilpartnerlust kahe inimese kooseluna, mis on registreeritud vastavalt õigusaktidega kehtestatud protseduuridele ning mille eesmärk on luua, arendada ja kaitsta partnerite suhet.

«Leedus on umbes 600 000 vallalist täiskasvanut, kellest paljud ootavad, et poliitikud täidaksid ootused, mis sündisid 20 aasta eest, kui tsiviilkoodeksis kehtestati tsiviilpartnerluse institutsioon,» ütles parlamendi spiiker ja üks eelnõu algatajaist Viktorija Čmilytė-Nielsen.

«Minu seisukoht on selge: meil ei ole täielikult toimivat ühiskoda, kui me stigmatiseerime selle eri gruppe ja anname neile erinevad õigused. See on lühinägelik ja kõlbeliselt vastutustundetu.»

Čmilytė-Nielsen lisas, et eelnõu vastuvõtmisega saaks Leedust 21. Euroopa Liidu liikmesriik, kus tsiviilpartnerlus on reguleeritud.

Samuti samasooliste tsiviilpartnerluse õigusliku tunnustamise eelnõu algatajate hulka kuulunud Vabaduspartei juht Aušrinė Armonaitė ütles, et selle eesmärk on tagada kõigi, seal hulgas LGBT-paaride võrdsus seaduse ees, väärikus ja võrdne kohtlemine.

«Me loodame, et Leedu ühineb viimaks nende riikidega, kes tagavad õigused kõigile oma kodanikele, ja partnerlusseadus ei jõusta üksnes tähtsaid seadusmuudatusi, vaid näitab ka, et Leedus suudetakse aktsepteerida mitmekesisust ja mitte kedagi ei marginaliseerita,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles