Mitmel pool Saksamaal said inimesed täna esimest korda alates novembrist istuda välirestorani einestama ja õlut nautima. Tuleval nädalal leevendab alkoholipiiranguid ka Norra ning Ungari kavatseb peagi loobuda maski nõudmisest. Kõrgõzstan aga lasi raisku laari Sputnik V vaktsiini, kuna ühes Biškeki haiglas ühendati neid säilitanud külmkapp telefoni laadimiseks vooluvõrgust välja.

Paljudel sakslastel avanes täna esimest korda üle mitme kuu võimalus istuda maha õlleaias, einestada õues või minna ujuma.

Saksamaal on sulgemismeetmed kehtinud alates novembrist ning märtsis ettevaatlikult alanud taasavamine pöörati kiirest nn hädapiduriga tagasi, kuna viiruse kolmas laine hakkas hoogu koguma. Nüüd, kui nakatumine taas langeb ja vaktsineerimistempo on kiirem, on paljud linnad ja liidumaad otsustanud nädalavahetusel tähistatavate nelipühade eel piiranguid leevendada.

Norra lubab alates järgmisest neljapäevast taas baaridel kauem alkoholi müüa ning inimestel kodus rohkem külalisi võõrustada.

«Ma olen täna väga õnnelik, et näeme pandeemia lõpu algust,» lausus peaminister Erna Solberg ajakirjanikele. «Me pöördume tasapisi normaalse elu juurde tagasi.»

Kui praegu peavad baarid alkoholi müügi lõpetama kell 21, siis 27. maist tohivad nad seda müüa kuni keskööni ning kehtivuse kaotab ka nõue, et joogi kõrvale tuleb pakkuda süüa. Külastajad peavad söögi- ja joogikohtudes aga istuma ning hoidma üksteisest meetri kaugusele.

Ungari tühistab enamiku viirusepiiranguid, sealhulgas öise liikumiskeelu kohe, kui vaktsineeritute hulk jõuab eeloleval nädalavahetusel viie miljoni inimeseni, teatas peaminister Viktor Orbán.

Ta ütles Ungari riigiraadiole, et avalikkuses ei nõuta enam maski kandmist ning vabas õhus lubatakse koguneda kuni 500 inimesel. Sisetingimustes toimuvatel üritustel tohivad osaleda need, kes näitavad ette vaktsineerimiskaardi.

«See tähendab, et oleme seljatanud kolmanda laine pandeemias,» lausus Orbán.

Ravimifirmad Pfizer, Moderna ning Johnson & Johnson teatasid, et pakuvad madala ja keskmise sissetulekuga riikidele sel ja järgmisel aastal soodushinnaga umbes 3,5 miljardit doosi koroonavaktsiini.

Pfizer tarnib kaks miljardit, Moderna kuni 995 miljonit ja Johnson & Johnson kuni 500 miljonit annust, teatasid firmade esindajad tööstusriikide ühenduse G20 tervishoiu tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy