Kataloonia presidendiks valiti mõõdukas iseseisvuslane

Copy
Kataloonia uueks presidendiks valitud Pere Aragonès.
Kataloonia uueks presidendiks valitud Pere Aragonès. Foto: EPA / Scanpix

Kataloonia presidendiks valiti reedel parlamendihääletusega mõõdukas iseseisvuslane Pere Aragonès.

38-aastane advokaat ja poliitik Aragonès on kutsunud Madridi korraldama Kataloonias iseseisvusreferendum, sest 2017. aasta katse Hispaaniast lahku lüüa päädis poliitilise kriisiga.

Kohaliku «valitsuse eesmärgiks on veenduda, et Kataloonia iseseisvus on võimalik», ütles ta reedel enne valimisi.

«Peame lahendama poliitilise konflikti dialoogi ja läbirääkimiste teel. Liigume läbirääkimistega edasi, kuid see ei saa olema lihtne,» lausus Aragonès.

Ta ütles, et soovib lisaks iseseisvusreferendumile ka amnestiat iseseisvusliikumise eksiilis või vangis viibivatele juhtidele.

Hispaania peaministri Pedro Sáncheze valitsus tõrjus mõlemaid võimalusi.

Läbirääkimised, mis koroonapandeemia algusest alates seiskunud on, tunduvad olema ka tupikus, sest Madrid keeldub järele andmast iseseisvuslaste nõudmisele uue referendumi korraldamiseks.

Erinevalt endise presidendi Carles Puigdemonti erakonnast Üheskoos Kataloonia eest (JxC), on Aragonèse vasakpoolsem Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) erakond propageerinud mõõdukamat lähenemist iseseisvusele, mis põhineks läbirääkimistel Madridiga.

Selle nädala algul ületasid ERC ja JxC oma erimeelsused ning jõudsid kokkuleppele moodustada taas koalitsioon, mis on piirkonda valitsenud 2015. aastast alates.

Sel kuul läbiviidud arvamusküsitlusest selgus, et separatistlik liikumine on toetust kaotamas ning see küsimus lõhestab piirkonda jätkuvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles