Hispaania Melilla enklaavi jõudis 70 migranti (3)

Copy
Rühm migrante Melillas.
Rühm migrante Melillas. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Aafrikas asuvasse Hispaania Melilla enklaavi saabus eile 70 migranti, kes ronisid Maroko poolelt üle piiritara, teatasid võimud.

Esmaspäevast alates on Hispaania teise enklaavi Ceutasse saabunud ujudes või väikeste kummipaatidega üle 8000 migrandi, samal ajal kui Maroko võimud nende tegevuse osas silma kinni pigistasid.

Hispaaniat tabas migrantide järsk sissevool üllatusena ning tekitas Madridi ja Rabati vahel ägedaid pingeid.

Madrid on sel nädalal tagasi saatnud üle 6000 pagulase ning takistanud uute saabujate Ceutasse sisenemist. Kuid väiksem arv pagulasi on saabunud Hispaania teise Maroko rannikul asuvasse enklaavi Melillasse, mis asub Ceutast 400 kilomeetrit idas.

Melilla võimud ütlesid, et öösel «saabus meie linna 30 inimest, kõik Marokost pärit täisealised mehed».

A second statement Friday afternoon added that 40 more people, «all North Africans», had later managed to reach Melilla after forcing their way through a border fence.

Võimude kinnitusel üritati mitme meetri kõrgust piiritara ületada öösel mitmel korral.

Pärastlõunal õnnestus veel neljakümnel «põhja-aafriklasel» läbi piiritara Melillasse tungida.

Eelmisel korral püüti tara ületada teisipäeva varahommikul, mil see läks korda 86 migrandil enam kui 300-st. Nädala jooksul on tehtud veel mitmeid piiritara ületamise katseid.

Põgenikelainele eelnes diplomaatiline tüli Hispaania ja Maroko vahel, mis puhkes, kui Hispaania otsustas pakkuda arstiabi Lääne-Sahara iseseisvusliikumise liidrile Brahim Ghalile, kellel on COVID-19.

Analüütikute sõnul püüdis Maroko Hispaaniat diplomaatiliselt survestada tunnustama riigi suveräänsust Lääne-Sahara üle, mis on endine Hispaania koloonia ja praegu peamiselt Maroko kontrolli all.

Kuid pärast seda, kui Hispaania süüdistas Marokot «agressioonis» ja «väljapressimises», otsustati reedel retoorikat vaiksemaks võtta.

Hispaania siseministri Fernando Grande-Marlaska sõnul «on olemas erimeelsus, kuid see on kahe riigi vahel, kes üksteist tunnevad ja austavad».

Ceuta ja Melilla on ainsad Euroopa Liidu piirkonnad, millel on maismaapiir Aafrikaga.

Igal aastal püüavad tuhanded migrandid, peamiselt Sahara-tagusest Aafrikast, ületada piirirajatised, mis Ceutat ja Melillat ümbritsevad, et siis Hispaania territooriumil asüüli taotleda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles