Eksnõunik: Johnson valetas koroonastrateegia kohta

Copy
Briti peaministri Boris Johnsoni endine nõunik Dominic Cummings.
Briti peaministri Boris Johnsoni endine nõunik Dominic Cummings. Foto: Reuters/ScanPix

Briti peaministri endine nõunik Dominic Cummings süüdistab enne alamkoja komisjoni ette astumist Boris Johnsonit esimese koroonalaine ajal rakendatud karjaimmuunsuse strateegia kohta valetamises.

Cummings peab andma parlamendi alamkoja tervishoiu- ja teaduskomisjonile tunnistuse kolmapäeval, kuid ta on juba vihjanud, et tema käsutuses on dokument, mis paljastab valitsuse tegevuse pandeemia ohjeldamisel, kui Covid-19 2020. aasta alguses Suurbritanniasse jõudis.

Eelmise aasta lõpus vallandatud mõjukas nõunik on viimasel ajal pidevas sõnasõjas Downing Streetiga, kes süüdistab teda majasiseste vestluste ja dokumentide ajakirjandusse lekitamises.

Cummings kirjutas Twitteris, et valitsusel oli alguses kavas kohelda koroonaviirust nagu grippi ning rakendada karjaimmuunsuse strateegiat, aga Johnson eitab nüüd seda plaani.

«Nr10 otsustas valetada,» säutsus eksnõunik laupäeva õhtul ning nimetas seda rumalaks ja ebamoraalseks.

Karjaimmuunsus 2020. aasta septembriks oli ametlik plaan, kinnitas ta.

Cummingsi sõnul sai selgeks, et algne paan ei ole hea ning seda taibates muutis valitsus strateegiat.

Karjaimmuunsuse strateegiast loobuti vähem kui kaks nädalat enne esimest sulgemist 2020. aasta märtsis, ja Cummingsi arvates olnuks olukord selleta hoopis teine.

«Kui meil oleks olnud õiged ettevalmistused + kompetentsed inimesed eesotsas, oleksime vb 1. sulgemise ära hoidnud, kindlasti polnuks vaja sulgemisi 2&3,» kirjutas ta.

Ka valitsuse teadusnõustaja Patrick Vallance tunnistas tänavu märtsis, et karjaimmuunsus oli üks eesmärk, aga kaks päeva hiljem teatas tervishoiuminister Matt Hancock, et see pole olnud kunagi eesmärk ega strateegia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles