Kuidas sündmused arenesid: Valgevene Maja esitab kaaperdamise kronoloogia (4)

BNS
Copy
Aljaksandr Lukašenka.
Aljaksandr Lukašenka. Foto: Sergei Grits/AP

Valgevene Maja märkis kommentaarina Ryanairi lennuki kaaperdamisele, et rahvusvaheline terrorism on Likašenka ajal Valgevene tegelikkus.

«Diktaator võttis täna pantvangi Ryanairi lennu Ateena–Vilniuse peamise reisija, Telegrami-kanali Nexta endise peatoimetaja ja samuti Telegrami-kanali Belarus golovnogo mozga peatoimetaja Raman Pratasevitši. Viimase asutaja Igor Losik on poliitvangina veetnud trellide taga peaaegu aasta,» teatas Valgevene Maja esindaja Iryna Suursild, ja esitas ka kaaperdamise kronoloogia:

1) Raman Pratasevitš märkas, et teda jälgiti Ateena lennujaamas ning rääkis sellest oma sõpradele.

2) Kui lennuk lendas Valgevene territooriumi kohal, tuli teade, et selle pardal on pomm.

3) Lennukis tekkis meeskonna ja ühe reisija vahel konflikt, kuna meeskond keeldus lennukit maandamast Minskis, samas kui Vilniuse lennuväljani oli ainult neli minutit lendu.

4) Seejärel tõusis Lukašenka käsul lendu hävitaja MIG-29, et sundida tsiviillennuk iga hinna eest maanduma. On ülimalt tõenäoline, et piloot sai käsu reisilennuk alla tulistada, kuna see polnud viimase hetkeni soovinud Minskis maanduda. Asjaolu, et tegemist on selgelt Valgevene eriteenistuste kavandatud tegevusega, tõendab ka presidendi pressiteenistuse sõnum telegrammikanalis Pul Pervogo.

5) 120 lennureisijat – nende seas ka lapsed – viibivad jätkuvalt Minski lennujaamas.

6) Raman Pratasevitšit ootab aktiivse osalemise eest surmanuhtlus, kuna ta tegeles aktiivselt tänavustest ja mullustest sündmustest teavitamisega. Ta on ühtlasi kantud terroristide nimekirja.

Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihanovskaja kutsus Leedu presidenti Gitanas Nausėdat, NATOt ja Euroopa Liitu viivitamatult reageerima.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles