Maroko hoiatas Hispaaniat Polisario Rinde juhi võõrustamise tõttu

BNS
Copy
Brahim Ghali
Brahim Ghali Foto: Reuter/ScanPix

Maroko hoiatas pühapäeval Hispaaniat veel kord iseseisvusliikumise Polisario Rinne juhi Brahim Ghali võõrustamise pärast ja hoiatas suhete edasise halvenemise eest.

Polisario Rinne on võidelnud aastaid endise Hispaania koloonia, kuid praegu suuremalt jaolt Maroko võimu all oleva Lääne-Sahara iseseisvuse eest.

Rabat sattus raevu, kui sai teada, et Polisario Rinde 75-aastane liider Ghali aprillis lennukiga Põhja-Hispaania haiglasse toimetati.

Maroko rannikult saabus paar nädalat tagasi Hispaania enklaavi Ceutasse 8000 põgenikku. Maroko julgeolekujõud lasksid neil takistamatult üle piiri minna.

Euroopa Komisjoni asepresident Margaritis Schinas ütles pärast põgeniketulva, et Euroopat «ei heiduta keegi». Schinas kinnitas Hispaania raadiole Marokole vihjates, et Euroopast «ei saa sellise taktika ohvrit».

Põgenikelainele eelnes diplomaatiline tüli Hispaania ja Maroko vahel, mille põhjustas Madridi otsus pakkuda arstiabi Lääne-Sahara iseseisvusliikumise liidrile Ghalile, kes põdes raskelt koroonaviirust.

«Lubades Ghalil koju minna Hispaania seadustest mööda hiilides ja ohvreid eirates oleks nagu üleskutse kahe riigi suhete edasisele halvenemisele,» hoiatas Maroko välisminister Nasser Bourita.

Madrid saatis eelmisel nädalal tagasi üle 6000 pagulase ja on takistanud uute saabujate Ceutasse sisenemist. Väiksem arv pagulasi on saabunud Hispaania teise Maroko rannikul asuvasse enklaavi Melillasse, mis asub Ceutast 400 kilomeetrit idas.

Ceuta ja Melilla on ainsad Euroopa Liidu piirkonnad, millel on maismaapiir Aafrikaga. Igal aastal püüavad tuhanded migrandid, peamiselt Sahara-tagusest Aafrikast, ületada piirirajatised, mis Ceutat ja Melillat ümbritsevad, et siis Hispaania territooriumil asüüli taotleda.

Analüütikute sõnul püüab Maroko Hispaaniat diplomaatiliselt survestada tunnustama riigi suveräänsust Lääne-Sahara üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles