Väliskomisjonide esimehed kutsuvad riike Valgevenest ülelende keelama

Brita-Maria Alas
Copy
Minski lennujaam.
Minski lennujaam. Foto: Natalia Fedosenko

Eesti, Läti, Leedu, Tšehhi, Saksamaa, Poola, Ameerika Ühendriikide, Iirimaa ja Ühendkuningriigi parlamendi väliskomisjoni esimehed nõuavad ühisavalduses Raman Pratasevitši viivitamatut ja tingimusteta vabastamist ning kutsuvad üles kehtestama sanktsioone Lukašenka režiimile.

«Meie kui oma riikide parlamendi väliskomisjoni esimehed mõistame sõnaselgelt hukka vägivallaähvardused Valgevene õhuruumis liikuvate tsiviillennukite vastu. Hävituslennukite kasutamine Ryanairi tsiviillennu kinnipidamiseks kujutab endast piraatlust marsruudil kahe NATO ja ELi liikmesriigi vahel. See vastutustundetu tegu seadis reisijad ja meeskonna suurde ohtu. See on meeldetuletus, et Minskis end välja kuulutanud valitsus on ebaseaduslik,» edastati avalduses. 

Ühtlasi kutsutakse rahvusvahelist tsiviillennunduse organisatsiooni (ICAO) viivitamatult uurima seda riikidevahelise vaba transiidi rikkumist ja lennukile ohu tekitamist. 

«Kuni ICAO raporti valmimiseni kutsume peatama Valgevene liikmelisuse organisatsioonis ja keelama kõik ülelennud Valgevenest, sealhulgas riiki sisenevad ja sealt väljuvad lennud. On selge, et Minski praegune valitus ei austa meie kodanike turvalisust ja seda ei saa usaldada kaitsma nende õigusi. Selline riiklik terror ja inimrööv ohustab kõiki, kes reisivad Euroopas ja kaugemal. Sel ei tohi lasta püsida,» sõnati avalduses. 

«Me kutsume NATO ja Euroopa Liidu liikmesriike kehtestama sanktsioone Lukašenka režiimile ja peatama selle võimalused kasutada Interpoli ja teisi rahvusvahelisi organisatsioone edasiste rünnakute läbiviimiseks Euroopa demokraatia vastu. Kutsume üles korraldama vabu valimisi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni järelevalve all. Me kutsume üles viivitamatult ja tingimusteta vabastama Raman Pratasevitši,» lisasid väliskomisjonide esimehed. 

Türannial pole esimeeste teatel kohta Valgevenes ega Euroopas: «See ähvardab lisaks oma kodanikele ka miljoneid teisi kogu maailmas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles