Lennuliikluse ekspert: pommiähvarduse korral oleks loogilisim maandumiskoht olnud Vilnius

Copy
Ryanairi lend Tallinnasse saabumas. Foto on illustratiivne.
Ryanairi lend Tallinnasse saabumas. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsi juhatuse liige Üllar Salumäe rääkis Vikerraadio saates Uudis+, et Valgevene ja Ryanairi lennu juhtumi kohta on väga palju küsimusi.

Salumäe selgitas, et pommiähvarduse korral otsustab õhusõiduki maandumise tavaliselt kapten ning Ryanairi lendu saatnud hävitajad viitavad siinkohal ettekavatsetusele. 

«Kapteni kõige loogilisem otsus pommiähvarduse korral oleks olnud valida Vilniuse lennujaam, mis oli kõige lähem ning millele maandumiseks olid juba kõik ettevalmistused tehtud, navigatsioonikaardid ja lennuplaan olid olemas,» kirjeldas Salumäe. Seega oleks tema sõnul kõige loogilisema sammuna võinud kapten teatada Vilniuse lennujuhtimist pommiohust ja suunduda ühtlasi sinna ka maanduma.

Riik võib oma õhuruumis lendava lennuki maanduma sundida vaid väga erakordsetel juhtudel, selgitas Salumäe. «Need on enamasti seotud sellega, et tsiviilõhusõiduki kohta pole teada, mis see on või on põhjendatud kahtlus, et seda võidakse kasutada mittesihipäraselt ehk relvana kellegi või millegi vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles