Valgevene saadab seoses Riia lipuvahetusega välja kogu Läti saatkonna (3)

Copy
Riias jäähoki MM-il asendati Valgevene riigilipp ajaloolise lipuga.
Riias jäähoki MM-il asendati Valgevene riigilipp ajaloolise lipuga. Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene saadab välja kogu Läti saatkonna seoses Valgevene riigilipu rahvuslipu vastu vahetamisega Riias jäähoki MM-il, teatas esmaspäeval Minsk.

Läti suursaadik Valgevenes Einars Seimanis kutsuti Valgevene välisministeeriumi.

Valgevene välisminister Uladzimir Makei nimetas toimunut vandalismiks. Läti suursaadikule anti Minskist lahkumiseks ööpäev. Lisaks saadetakse välja kogu saatkonna diplomaatiline ja tehniline personal. Neil on lahkumiseks aega kaks ööpäeva.

Minsk lubab jääda vaid ühel administratiiv-tehnilisel töötajal, et hoolitseda saatkonna eest.

Makei lisas, et Valgevene on valmis Läti sümmeetriliseks vastusammuks.

Läti välisministeerium kutsus seejärel välja Valgevene asjuri ning teavitas teda, et kõik Valgevene diplomaadid peavad Lätist lahkuma, kuni kahe riigi suhted normaliseeruvad.

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ja Riia linnapea Mārtiņš Staķis asendasid esmaspäeval Radisson Blu Hotel Latvia ees, kus Valgevene koondis peatub, Valgevene ametliku lipu ajaloolise valgepunavalge rahvuslipuga.

Staķise sõnul on samm Riia volikogu algatus, mida toetab Valgevene opositsioon ja mille eesmärk on väljendada toetust rahvale, kes kannatab Aleksandr Lukašenka režiimi all.

«Riia näitab solidaarsust Valgevene opositsiooni, pagulaste ja rahvaga,» ütles linnapea.

Rinkēvičs ütles, et sanktsioonid ja avaldused on üks asi, kuid see samm - lipu väljavahetamine - on sümboolse teona tugevam.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles