Hongkong võib ära visata miljoneid doose koroonavaktsiini

Copy
Vaktsiini ootel.
Vaktsiini ootel. Foto: Zumapress/Scanpix

Hongkong võib peagi ära visata miljoneid doose koroonaviiruse vaktsiine, sest nende säilivuskuupäev on lähenemas ja vaktsineerima pole registreerinud piisavalt inimesi, hoiatas teisipäeval kohalik ametnik.

Hongkong on üks väheseid paiku maailmas, mis on saanud piisavalt vaktsiiniannuseid kõigi oma 7,5 miljoni elaniku pookimiseks. Ent veebruri lõpus alustatud vaktsineerimisprogrammi jooksul on ära antud vaid 2,1 miljonit doosi.

Linnavalitsuse vaktsineerimise rakkerühma liige hoiatas eile, et hongkonglastel on ainult kolmekuune aken, mille jooksul linna Pfizer/BioNTechi vaktsiinid ära kasutada.

«Vaktsiinidel on säilivuskuupäev,» ütles Thomas Tsang. «Neid ei saa pärast säilivuskuupäev kasutada ja BioNTechi kogukondlikud vaktsineerimiskeskused peavad praeguste plaanide järgi pärast septembrit tegevuse lõpetama.»

«Kogu maailm ajab vaktsiine taga ja ei ole õige, et me võime vaktsiini üleöö osta ja selle lihtsalt seisma jätta,» lisas ta. Samuti rõhutas Tsang, et uusi doose sellel aastal ilmselt ei tarnita.

Hongkong ostis 7,5 miljonit doosi nii Pfizer/BioNTechi kui Sinovaci vaktsiini. Samuti telliti sama palju AstraZeneca kaitsesüste, kuid neist loobuti. Selle asemel teatas linnavalitsus, et plaanib osta sama raha eest järgmisel aastal teise põlvkonna vaktsiine.

Seni on Hongkongis vähemalt ühe vaktsiiniannuse saanud 19 protsenti rahvastikust, mõlemad doosid 14 protsenti.

Kõhklevad on isegi linna tervishoiutöötajad. Linna haiglaameti teatel on kaitsesüsti lasknud endale teha ainult kolmandik selle töötajatest.

Kokku on Hongkongile tarnitud seni umbes 3 263 000 doosi Pfizer/BioNTechi vaktsiini, millest on kasutatud ainult 1 231 600 doosi. Samuti on tarnitud umbes kaks miljonit doosi Sinovaci vaktsiini, aga selle säilitusaeg on aasta ehk kuus kuud pikem kui Pfizeri vaktsiinil.

Usaldust vaktsiinide suhtes on Hiina erihalduspiirkonnas vähendanud aga umbusaldus teisitimõtlemist maha suruva valitsuse suhtes, veebis leviv valeinfo ja linna võrdlemisi viirusevaba seisund.

Märtsis peatati BioNTechi vaktsiini andmine umbes kümneks päevaks pärast seda, kui avastati, et rohkem kui 150 000 inimesele antud vaktsiiniviaalide pakendid olid saanud kahjustada. Tervishoiuametnike sõnul polnud mingit ohtu ohutusele, aga valitsus otsustas siiski ettevaatusabinõuna vaktsineerimise peatada.

Samal ajal on valjenenud valitsuse suhtes kriitilised hääled, mis heidavad ette, et valitsus blokeerib põgenike vaktsineerimist. Eile ütlesid võimud, et nüüdsest võivad vaktsineerimist taotleda ka umbes 13000 põgenikku ning 40 000 Mandri-Hiinas elavat inimest, kellel on Hongkongi elamisluba.

Sellel nädalal hakkasid mõned hotellid pakkuma rahalist boonust vaktsineeritud töötajatele, et motiveerida inimesi süste vastu võtma.

Hongkongi juht Carrie Lam lükkas eile tagasi ettepanekud, et valitsus peaks hakkama selliseid boonuseid pakkuma. Küll aga loodab ta erasektori suurematele pingutustele, mis tema sõnul aitaksid ka majandust turgutada.

Pühapäeval ütles Hongkongi tippametnik Patrick Nip Tak-kuen, et vaktsineerituse kõrgem määr on vajalik, et leppida kokku Hongkongi ja Hiina vahelistes reisivõimalustes.

Vaktsiiniskeptilisus on olnud probleemiks mitmes viiruse levikut tõhusalt takistanud riigis nagu Austraalia, Taiwan ja Ida-Aasia riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles