Jeemeni lähedale vulkaanilisele saarele on kerkinud salapärane lennubaas

Copy
Satelliidipilt salapärasest lennubaasist Jeemeni Mayuni saarel.
Satelliidipilt salapärasest lennubaasist Jeemeni Mayuni saarel. Foto: AP/Scanpix

Jeemeni ranniku lähedal asuvale vulkaanilisele saarele on kerkinud salapärane lennubaas, mis asub maailma ühel olulisemal kaubateel, kuid mida ei ole omaks võtnud ükski riik.

Teadaolevalt proovisid aastaid tagasi Mayuni saarele Bab el-Mandebi väinas maandumisrada ehitada Araabia Ühendemiraatid.

Jeemeni rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse ametnike sõnul on ka nüüdse ehituse taga AÜE, kuigi viimane teatas 2019. aastal, et taandub Saudi Araabia juhitud sõjakampaaniast Jeemeni huthi mässuliste vastu.

Satelliidipiltidelt nähtub, et 1,85 kilomeetrise maandumisraja ehitus lõppes 18. mail, seejuures rajati ka kolm angaari.

Sellise pikkusega maandumisrada sobib ründe-, luure- ja transpordilennukitele. Varasema, 2016. aasta lõpus alanud ehituse eesmärgiks oli ehitada kolme kilomeetrine maandumisrada, mis lubanuks saarel tegutseda ka raskepommitajatel.

Toonane ehitus peatati 2017. aastal. Uuesti algas see tänavu veebruaris, mõni nädal pärast seda kui USA president Joe Biden teatas, et lõpetab USA toe Saudi juhitud koalitsioonile huthide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles