Bērziņš: seimiliikmete hulk võiks sõltuda rahvaarvust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš
Läti president Andris Bērziņš Foto: Peeter Langovits

Läti presidendi Andris Bērziņši hinnangul võiks seimi saadikute hulk sõltuda rahvaarvust.

Ta selgitas, et riigivalitsemise vallas on vajalikud reformid ning et üheks lahenduseks võiks olla seimiliikmete hulga sidumine Läti elanike arvuga.

«Seimisaadikute osas võiks olla väga lihtne lahendus – kui saadikute hulk sõltuks inimeste arvust,» sõnas president.
Ta selgitas, et kui Läti rahvaarv on 2,5 miljonit inimest, siis peaks saadikuid olema sada, aga kui 2 miljonit elanikku, siis oleks saadikuid 80.

Bērziņš toonitas samas, et Läti parlament peab säilitama oma rolli.

«Parlamentaarne süsteem peab ikkagi jääma,» ütles ta.

President on teinud ettepaneku luua uus riigivalitsemise mudel, mis näeb ette valitsuse ja kohalike omavalitsuste teovõime suurendamist.

Presidendi pressiesindaja Līga Krapāne selgituse kohaselt võiks uus juhtimismudel suurendada omavalitsuste volitusi. Samas peaks ka valitsus muutuma tugevamaks, eriti olukorras, kus on tarvis langetada vastutustundlikke otsuseid, mis mõjutavad riigi edasist arengut.

Seni ei ole Bērziņš avaldanud konkreetseid ideid nende eesmärkide saavutamiseks, kuna leiab, et kõigepealt peaksid seda arutama eksperdid, kes peaksid tegema ka ettepanekud. Samuti ei ole riigipea nimetanud reformi tähtaega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles