KOHALIK VAADE ⟩ Eurovisiooni geopoliitika äratas Leedus piinarikka trauma (7)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Rõõm ja pettumis segamini: ansambel The Roop sai lauluga «Discoteque» Rotterdamis peetud Eurovisioonil kaheksanda koha, kuid leedukate rõõmu heast tulemusest varjutas pettumus naaberriikide žüriides, kes ei andnud neile ainumastki punkti. 
Rõõm ja pettumis segamini: ansambel The Roop sai lauluga «Discoteque» Rotterdamis peetud Eurovisioonil kaheksanda koha, kuid leedukate rõõmu heast tulemusest varjutas pettumus naaberriikide žüriides, kes ei andnud neile ainumastki punkti. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Scanpix

Iga aasta mais kordub üks ja seesama: järjekordne linn võõrustab kitši ja kõige kohutavama muusika spektaaklit muidu igati klanitud ja külluslikul meelelahutusüritusel, mil nimeks Eurovisiooni lauluvõistlus. Paljudele leedukatele on see aga midagi enamat kui vaatemäng – see on sügava tähendusega sadomasohhistlik rituaal.

Kus mujal Euroopas leidub kõige kõrgemaid poliitilisi juhte, kes loobuvad heast ööunest selle nimel, et olla esimesed, kes õnnitlevad Eurovisioonil 8. kohale tulnud artiste?

Eelkirjeldatud tähelepanek ühelt leedulasest filosoofilt tabab naelapead. Leedu peaminister Ingrida Šimonytė ja president Gitanas Nausėda tegid kõigest mõnesekundilise vahega täpselt kell 1.48 pühapäeval postituse Facebooki. Valitsusjuht edastas ilma igasuguste kommentaarideta kollase südame piltmärgi – selge viide tänavu Leedut esindanud ansamblile The Roop, kes kandis kollaseid kostüüme. Riigipea alustas oma tervitust suurepärast etteastet ja ühtsust kiites.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles