Valgevene lennujuhid hoiatasid Ryanairi pilooti väidetava pommi eest (1)

Copy
Ryanairi lennuk.
Ryanairi lennuk. Foto: -/AFP

Valgevene lennujuhid ütlesid Vilniusesse suunduvale Ryanairi lennule, et lennuki pardal on pomm ning soovitasid maanduda Minskis, selgus teisipäeval avaldatud transpordiministeeriumi protokollist.

Pühapäeval toimunud reisilennuki sunnitud maandumine vallandas üleilmse protesti, EL-i lennufirmad katkestasid lennuühenduse Valgevenega ning Euroopa liidrid hoiatasid uute sanktsioonide eest.

Valgevene transpordiministeeriumi lennundusosakond avaldas protokolli Minski lennujaama ja Ryanairi piloodi väidetavast vestlusest.

«Saime eriteenistustelt info, et teil on pardal pomm ning on võimalik, et see aktiveeritakse Vilniuse kohal,» ütlesid Minski lennujuhid, soovitades lennukil maanduda.

Seejärel palus lennuki piloot avaldada pommiohu allikas, mille peale Minsk vastas, et lennujaama turvateenistus oli saanud selle meili teel.

Valgevene tegi mitmel korral ettepaneku lennuki maandumiseks Minskis, lisades, et see on «meie soovitus».

Kuid esmaspäeval ütlesid Valgevene võimud, et otsuse lennuki maandumise kohta Minskis langetas piloot iseseisvalt ning tal oli võimalus minna veel kas Poolasse või Ukrainasse.

Nad ütlesid ka, et pommioht pärines väidetavalt Palestiina islamistliku liikumise Hamasi Minski lennujaamale saadetud meilist. Seda väidet korrati ka teisipäeval tehtud avalduses.

Transpordiministeerium ütles teisipäeval ka, et rahvusvaheliste agentuuride esindajad on kutsutud «kaaluma intsidendi asjaolusid».

Kutsutud organisatsioonideks on Rahvusvaheline Tsiviillennunduse Organisatsioon, Rahvusvaheline Lennutranspordi Assotsiatsioon, Euroopa Lennuohutusamet ning EL-i j USA tsiviillennunduse ametid.

Valgevene sundis pühapäeval Ateenast Vilniusse teel olnud Ryanairi lennuki maanduma Minskis, kus vahistati lennuki pardal olnud ajakirjanik ja opositsiooniaktivist Raman Pratasevitš.

26-aastane Pratasevitš põgenes Euroopasse 2019. aastal, kus ta oli üks Telegrami-kanali Nexta juhtidest, aidates mobiliseerida protestijaid.

Valgevene riigitelevisioon lasi esmaspäeval eetrisse lühikese videosalvestuse, milles Pratasevitš kinnitas, et viibib Minskis vanglas ning "tunnistas end süüdi" massirahutuste organiseerimises.

Tema liitlaste sõnul on video valminud võimude surve all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles