ÜLEVAADE Valgevene opositsioon tahab läänelt jõulist vastust (5)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Peale majandussanktsioonide tuleb Aljaksandr Lukašenka režiim ka poliitiliselt isoleerida, leiab Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.
Peale majandussanktsioonide tuleb Aljaksandr Lukašenka režiim ka poliitiliselt isoleerida, leiab Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Kuigi Euroopa Liidu liidrid andsid enda sõnul Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka režiimile tugeva ja ühtse signaali, soovib Valgevene opositsioon läänelt rohkem.

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid mõistsid esmaspäevasel ülemkogu kohtumisel karmilt hukka Ryanairi reisilennuki sundmaandamise Minskis ning ajakirjaniku ja opositsiooniaktivisti Raman Pratasevitši ja tema kaaslase Sofia Sapega kinnipidamise Valgevene poolt. ELi liidrid nõudsid mõlema viivitamatut vabastamist ning neile liikumisvabaduse tagamist.

«Kahe Euroopa Liidu liikmesriigi pealinna vahel lennanud reisilennuki kaaperdamisega on Valgevene režiim toime pannud riikliku terroriakti,» sõnas kohtumisel osalenud peaminister Kaja Kallas. «See viis, kuidas Aljaksandr Lukašenka režiim valitsuskriitilise ajakirjaniku vahistas, on vastuvõetamatu ning ei jää karistuseta.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles