Pratasevitši endine kolleeg kardab, et tema on järgmine (1)

Copy
Valgevene opositsionäär ja Telegrami kanali Nexta juht Stepan Putilo.
Valgevene opositsionäär ja Telegrami kanali Nexta juht Stepan Putilo. Foto: EPA / Scanpix

Valgevene mõjuka Telegrami kanali toimetaja Stsjapan Putila ütles teisipäeval AFP-le, et on saanud pärast oma endise kolleegi Raman Pratasevitši kinnivõtmist arvukalt tapmisähvardusi ning kardab, et ta võib olla võimude järgmine sihtmärk.

22-aastane Putila, kes juhib Telegrami kanalit Nexta, kutsus intervjuus rahvusvahelist kogukonda rohkem tegutsema ning suurendama Valgevene poliitilist ja majanduslikku isolatsiooni.

Praegu Varssavis elav Putila, kes kasutab perekonnanime Svetlov, ütles, et tema ja ta kolleegid kardavad, et võivad saada Valgevene režiimi järgmisteks ohvriteks.

«Me saame sadu tapmisähvardusi, milles öeldakse, et Ramanil vedas, et ta kinni võeti, ja et meid ei võeta kinni, vaid lastakse maha, ja et nad lasevad õhku meie kontori Varssavis,» ütles Putila, kuid lubas võitlust jätkata.

Pratasevitš ja tema sõbratar Sofia Sapega võeti kinni pühapäeval Minskis pärast seda, kui nende Ryanairi lend Ateenast Vilniusesse sunniti maanduma Valgevenes väidetava pommiähvarduse tõttu.

Putila ütles, et Pratasevitši kinnivõtmine sundis lääneriike lõpuks rakendama rohkem meetmeid Aleksandr Lukašenka režiimi suhtes. «Kaheksa kuud on abi lubatud, kuid tõde on see, et abi ei ole näha,» lausus ta. Putila sõnul tuleb teha enamat.

Ta kutsus üles Lukašenka täielikule rahvusvahelisele isoleerimisele. Lääneriigid peaksid katkestama kõik diplomaatilised, äri- ja majanduskontaktid Minskiga ning eirama teda rahvusvahelisel areenil, lausus ta.

Samuti tuleks Putila sõnul blokeerida infokanalid, Valgevene satelliidikanalid, ligipääs uudisteagentuuridele ja isegi SWIFT pangandusvõrku.

Putila sõnul ei ole tal infot Pratasevitši kohta alates tema kinnivõtmisest, kuid Valgevene riigitelevisioonis näidatud «ülestunnistusvideost» on selge, et teda peksti.

Valgevene tunnistas veebruaris Nexta äärmuslikuks ning kandis selle keelatud teabe nimekirja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles