Somaalia minister: valimiste korraldamises jõuti kokkuleppele

BNS
Copy
Somaalia valitsusväelased.
Somaalia valitsusväelased. Foto: FEISAL OMAR/Reuters

Somaalia välisminister ütles teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule, et föderaalvalitsus ja poolautonoomsete piirkondade juhid jõudsid kokkuleppele, mis viib pikalt edasilükatud valimiste korraldamisele.

Mohamed Abdirizak ütles, et teisipäeval jõuti põhimõttelisele üksmeelele kolmes võtmetähtsusega küsimuses. Sellega kulmineerusid 22. mail alanud läbirääkimised.

Ministri sõnul avaldatakse neljapäevasel tseremoonial kokkuleppe üksikasjad.

«Läbirääkimiste protsess pole olnud kerge ning see näitab, kui eluliselt tähtis on konsensus ning kui habras on rahu Somaalias ilma konsensuseta ning kui haprad on meie valitsusinstitutsioonid,» lausus Abdirizak.

«Kuid nüüd oleme jõudnud kokkuleppele, mis viib Somaalia vabade valimisteni, õiglasemate valimisteni.»

Valimiste edasilükkamine tõi Somaalias kaasa ühe viimaste aastate rängima poliitilise kriisi.

Pinged suurenesid pärast seda, kui president Mohamed Abdullahi Mohamedi 8. veebruaril lõppenud mandaati aprillis veel kaheks aastaks pikendati.

Mõned päevad hiljem lahvatas Somaalia pealinnas Muqdishos vägivallapuhang, valitsusvägede kokkupõrked opositsioonirühmitustega, kes mõned linnaosad lühikeseks ajaks oma kontrolli alla võtsid.

Püüdes pahameeletormi rahustada, andis president, keda tuntakse hüüdnimega Farmajo, peaministrile Mohamed Hussein Roblele ülesande võtta ühendust oma poliitiliste vastastega ning korraldada ümarlauakohtumine, kus lepitaks kokku presidendivalimiste ja üldvalimiste korraldamises.

Farmajo saamine presidendiks 2017. aastal oli paljude somaallaste jaoks lootuse märk. Arvati, et ta on pühendunud võitlusele nii korruptsiooni kui Al-Qaedaga seotud islamistliku äärmusrühmituse Al-Shabaabiga, kes alates 2007. aastast on püüdnud föderaalvalitsust kukutada.

Kuid Farmajo otsust oma mandaati pikendada nähti võimu tugevdamise püüdena, samas kui võitlus Al-Shabaabiga tema ametiajal pole olnud edukas.

Mullu septembris tegi Farmajo kokkuleppe osariikidega, et sillutada teed valimisteni enne valitsuse mandaadi lõppemist.

Kuid kokkulepe luhtus, sest Farmajo ning Puntlandi ja Jubalandi osariigi juhid nääklesid tingimuste üle ning siseriikliku ja rahvusvahelise üldsuse survel nõustus Farajamo naasma mullu septembris sõlmitud kokkuleppe tingimuste juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles