Euroopa Liit kaebas AstraZeneca vaktsiinitarnete pärast kohtusse

Copy
Euroopa Komisjoni advokaat Rafel Jafferali tänasel kohtuistungil Brüsselis.
Euroopa Komisjoni advokaat Rafel Jafferali tänasel kohtuistungil Brüsselis. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Scanpix

Euroopa Liit andis täna vaktsiinitootja AstraZeneca Brüsseli kohtusse, nõudes hilinenud koroonavaktsiini partiide kohest tarnimist.

Euroopa Komisjonil on ELi liikmesriikide nimel AstraZenecaga leping esialgu 300 miljonile vaktsiinidoosile 27 liikmesriigi jaoks, võimalusega osta juurde veel 100 miljonit doosi. Doosid tuleks tarnida 2021. aastal.

Esimeses kvartalis jõudis aga kohale vaid 30 miljonit doosi. Hiljem on tempo pisut kasvanud, kuid komisjoni teatel suudab firma neile teises kvartalis üle anda 70 miljonit doosi, ehkki lubatud oli 180 miljonit.

ELi advokaat Rafael Jafferali ütles kohtus, et nüüd oodatakse AstraZenecalt kõigi lubatud vaktsiinidooside tarnimist detsembri lõpuks, aga hilinemine on kuus kuud.

Tema põhiargument on, et AstraZeneca peaks kasutama ELile lepingus ette nähtud tarne tagamiseks nii ELis kui ka Suurbritannias asuvaid tehaseid, selle asemel müüdi aga 50 miljonit ELile ette nähtud doosi kolmandatesse riikidesse ja rikuti sellega lepingut.

Jafferali ütles, et firma peaks kasutama ELi tarnete kindlustamiseks kõiki lepingus ette nähtud nelja tehast.

Lisaks eksitas AstraZeneca Euroopa Komisjoni tarne hilinemise kohta andmete esitamisel.

«AstraZeneca esitatud andmed ei võimaldanud meil olukorrast täielikult aru saada enne kui 2021. aasta märtsis,» ütles ta.

ELi kinnitusel puudutavad etteheited firmale üksnes tarneid, vaktsiini ohutuse ja kvaliteediga probleeme ei ole. Euroopa Ravimiamet on AstraZeneca koroonavaktsiini heaks kiitnud.

AstraZeneca väidab, et nemad on lepingut täitnud, vaktsiini on keeruline valmistada ja ettevõte on andnud endast parima, et tarned oleksid õigeaegsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles