Iisraeli kindral: Iraanil on uraani nelja tuumalõhkepea jaoks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iisraeli armee kindrali Aviv Kochavi väitel on Iraanil piisavalt rikastatud uraani, et ehitada neli tuumapommi.

«Rahvusvahelised luureorganisatsioonid on täna Iisraeliga nõus, et Iraanil on ligi 100 kilo 20 protsendini rikastatud uraani, millest piisab nelja pommi tootmiseks,» hoiatas Kochavi täna Herzliya julgeolekukonverentsil, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Iraan jätkab väga aktiivselt püüdlusi, et arendada oma tuumarelva suutlikkust ja meil on tõendeid, et nad püüdlevad tuumarelvade poole,» lisas Kochavi, kelle sõnul kuluks islamivabariigil tuumarelva tootmiseks vastava käsu andmise järel aasta.

Iisrael, kellel arvatakse olevat Lähis-Ida ainus tuumaarsenal, peab Iraani enda suurimaks ohuallikaks. Juudiriik on ka väljendanud, et ei välista enda kaitsmisel ühtegi meetodit, sealhulgas sõjalist.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) mullu novembris avaldatud raportis ei öelda selgesõnaliselt, et Iraan arendab välja tuumarelva. Küll aga sisaldas see Iraani võimude tegevuste loetelu, mille eesmärk saab raporti koostajate hinnangul olla vaid üks: ehitada tuumapomm.

Teheran ise on süüdistused tuumarelva arendamise kohta korduvalt ümber lükanud ja väidab, et riik vajab tuumatehnoloogiat elektri tootmiseks ja muudeks rahumeelseteks projektideks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles