Euroopa Lennuohutusamet soovitab Valgevene õhuruumi vältida (1)

Copy
Ryanairi lennuk Minsk lennuväljal.
Ryanairi lennuk Minsk lennuväljal. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Lennundusohutusamet (EASA) soovitab lennufirmadel tungivalt vältida Valgevene õhuruumi pärast pühapäevast vahejuhtumit, kui Vilniusse teel olnud Ryanairi reisilennuk sunniti Minskis maanduma.

EASA avalduses öeldakse, et juhtum seab tõsise kahtluse alla, kas Valgevene austab rahvusvahelise tsiviillennunduse reegleid.

Valgevene tegevus seadis Ryanairi lennuki ohtu ja on küsitav, kas riik suudab tagada ohutuid lennunavigatsiooniteenuseid, lisab amet.

Valgevene saatis pühapäeval välja hävitaja Mig-29, et sundida reisilennuk, mille pardal oli opositsiooniaktivist, Minskis maanduma. Põhjenduseks toodi pommioht.

Lennuk jätkas teekonda Vilniuse poole alles mitu tundi hiljem, kui opositsionäär Raman Pratasevitš ja tema tüdruksõber olid kinni peetud.

Euroopa Liidu liidrid on leppinud kokku Valgevenele sanktsioonide kehtestamises ja keelanud riigi lennufirmadel ühenduse õhuruumi ja lennujaamu kasutada.

EASA ütles, et intsidendi uurimise ajaks peaksid lennuoperaatorid hoiduma tegevusest Valgevene õhuruumis, kui see ei ole lennuohutuse tõttu hädavajalik.

Ryanairi lennuki maanduma sundimist peetakse rahvusvahelise tsiviillennunduse Chicago konventsiooni rikkumiseks. Minsk kirjutas 1944. aasta konventsioonile alla 1993. aastal.

Rahvusvahelise Tsiviillennundusorganisatsiooni nõukogu koguneb juhtunut arutama neljapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles