Laurence des Cars saab esimese naisena Louvre'i juhiks

Copy
Laurence Des Cars.
Laurence Des Cars. Foto: AFP/SCANPIX

Kunstiajaloolane ja kuraator Laurence des Cars, keda tuntakse ühiskondlike teemade avajana kunsti kaudu, saab esimese naisena üle kahesaja aasta tegutsenud Louvre'i kunstimuuseumi juhiks.

Praegu on Des Cars Musée d'Orsay direktor ja ka selles ametis oli ta esimene naine. Tema juhtimisel on 19. sajandi kunstile pühendatud muuseumis kasvanud noorte külastajate arv ning suurenenud on nii kunstile kui publikule mõeldud ruum.

54-aastane kunstiajaloolane on nelja ametiaasta jooksul Orsays esinenud ka vastoluliste seisukohtadega, näitaks on ta toetanud natside röövitud kunstiteoste omanikele tagastamist.

Tema eestvõttel otsustas Prantsuse valitsus anda Orsay kollektsiooni kuulunud Gustav Klimti maali «Roosid» tagasi algse omaniku Nora Stiasny pärijatele. Natsid olid röövinud maali Stiasnylt 1938. aastal Viinis.

2019. aastal avati muuseumis näitus «Mustad modellid. Géricault'st Matisse'ini», mis käsitles rassi- ja ühiskonna teemasid kujutavas kunstis esinevate mustanahaliste kaudu.

Des Cars vahetab septembris välja Louvre'i praeguse juhi Jean-Luc Martinezi, kelle teeneks peetakse kuulsa kunstimuuseumi elitaarsuse vähendamist.

Tema tõi enne koroonapandeemia puhkemist 2019. aastal muuseumi üle 10 miljoni külastaja, mis on aastarekord.

Louvre avati 1793. aastal ning see on maailma suurim kunstimuuseum. Kogus on sadu tuhandeid teoseid, millest on alaliselt eksponeeritud alla 10 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles