Biden nõudis Tigrays relvarahu ja inimõiguste rikkumiste lõpetamist

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: POOL/CNP/POOL via CNP/INSTARimages/Cover Images

USA president Joe Biden nõudis kolmapäeval relvarahu sõlmimist ja inimõiguste rikkumiste lõpetamist Etioopia kriisipiirkonnas Tigrays.

«Olen sügavalt mures Etioopia kriisipiirkonnas ägeneva vägivalla ning piirkondlike ja etniliste lõhede süvenemise pärast,» ütles president.

«Tigrays toimuvad ulatuslikud inimõiguste rikkumised, mille seas laialdaselt levinud seksuaalne vägivald, on vastuvõetamatud ja need peavad lõppema,» jätkas Biden.

«Tigray piirkonna vaenupooled peaksid kuulutama välja relvarahu ja sellest kinni pidama. Eritrea ja Amhara vägedel tuleks sealt tagasi tõmbuda,» lisas president.

Etioopia taunis esmaspäeval USA poolt Tigray sõja tõttu kehtestatud viisapiiranguid. Välisministeerium märkis, et need võivad sundida peaminister Abiy Ahmedi valitsust kahepoolseid suhteid ümber hindama.

USA välisminister Antony Blinken teatas pühapäeval, et piirangud kehtivad Etioopia ja Eritrea ametiisikute suhtes, keda süüdistatakse kuus kuud väldanud konflikti õhutamises ning ütles, et vaenutegevuse lõpetamiseks ei ole olulisi samme astutud.

Blinken teatas ka ulatuslikest piirangutest Etioopiale antavale majandus- ja julgeolekuabile.

Etioopia peaminister Abiy Ahmed viis väed Tigraysse 4. novembril, et vangistada ja relvituks teha piirkonna kunagise valituspartei Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) liidrid. Abiy sõnul oli tegemist vastumeetmetega sõjaväelaagrite ründamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles