Lukašenka: Valgevenel oli õigus Sapega ja Prataševitš kinni võtta (7)

Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka Minskis parlamendis 26. mai 2021.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka Minskis parlamendis 26. mai 2021. Foto: AP/Scanpix

Opositsiooniaktivist Raman Pratasevitšiga koos kinni peetud Venemaa kodanikul Sofia Sapegal on ka Valgevene elamisluba, tõi kolmapäeval välja Aljaksandr Lukašenka.

Kaks isikut, äärmuslane ja tema kaasosaline, peeti kinni pärast Ryanairi maandumist Minskis, ütles Lukašenka parlamendile.

«Fakt, et me ta lennujaamas kinni pidasime, Valgevene kodaniku ja tema tüdruksõbra meie elamisloaga, on meie suveräänne õigus,» ütles Lukašenka.

«Kõik peavad vastavalt seadustele oma kuritegude eest maksma,» ütles Lukašenka. «Ma olen hoiatanud piisavalt kõiki inimesi eksiilis ja igat meeleavaldajat. Me teame, millised te välja näete. Teie vastutusele võtmine Valgevene rahva ees on vaid aja küsimus.»

Valgevene sundis pühapäeval Ateenast Vilniusse teel olnud Ryanairi lennuki maanduma Minskis, kus vahistati lennuki pardal olnud ajakirjanik ja opositsiooniaktivist Raman Pratasevitš. 26-aastane Pratasevitš põgenes Euroopasse 2019. aastal, kus ta oli üks Telegrami-kanali Nexta juhtidest, aidates mobiliseerida protestijaid.

Teadete järgi maandus lennuk pärast seda, kui Valgevene julgeolekutöötajaid hoiatati pommi eest. Valgevene hävituslennuk MiG-29 tõusis Ryanairi reisilennukit saatma.

Sapega õpib Vilniuses asuvas Euroopa Humanitaarülikoolis (EHU). Kõrgkooli teatel lendas Sapega Vilniusse oma magistritöö kaitsmisele.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles