ÜRO inimõiguste ülemvolinik: Gaza operatsioon võis olla sõjakuritegu (1)

Copy
Gaza linn 27. mai 2021.
Gaza linn 27. mai 2021. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli hiljutised õhurünnakud Gaza vastu võib olla sõjakuritegu, ütles neljapäeval ÜRO inimõiguste ülemvolinik, lisades, et ta pole näinud mingeid tõendeid selle kohta, et rünnatud hooneid oleks kasutatud sõjalistel eesmärkidel.

Rääkides ÜRO Inimõiguste Nõukogu erakorralisel istungil, väljendas Michelle Bachelet sügavat muret surmava vägivallapuhangu üle Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

«Kuigi Iisrael kasutas mitmeid ettevaatusabinõusid, andes mõningatel juhtudel rünnaku eelhoiatuse, oli nii tihedalt asustatud piirkondade õhurünnakute tulemuseks suur hulk tsiviilisikutest hukkunuid ja haavatuid, lisaks laialdane tsiviilotstarbelise taristu häving,» ütles ÜRO inimõiguste volinik.

«Rünnakute mõju tsiviilisikutele ja tsiviilobjektidele oli valimatu ja ebaproportsionaalne, seetõttu võivad need rünnakud olla sõjakuritegu,» lisas ta.

Enne möödunud reedel kehtima hakanud vaherahu sai Iisraeli õhurünnakutes ja suurtükitules Gazale surma 253 palestiinlast, neist 66 last. 11 päeva kestnud konfliktis sai haavata üle 1900 inimese, teatas Gaza tervishoiuministeerium.

Gaza raketirünnakutes Iisraelile sai surma 12 inimest, nende hulgas üks laps ning üks Araabia-Iisraeli päritolu nooruk, teatasid arstid. Haavata sai 357 inimest.

Bachelet kutsus «Hamasi ja kõiki relvarühmitusi üles hoiduma valimatutest raketi- ja miinipildujarünnakutest, mille eest tuleb vastutada».

«Pole kahtlust, et Iisraelil on õigus oma kodanikke ja alalisi elanikke kaitsta,» ütles ta. «Kuid ka palestiinlastel on õigused, samasugused õigused.»

ÜRO inimõiguste volinik kirjeldas Gazat tabanud hävingu ulatuslikkust.

«Ehkki väidetavalt rünnati relvarühmituste liikmeid ja sõjalist taristut, oli Iisraeli rünnakute tulemuseks suur hulk hukkunud ja haavatud tsiviilisikuid ning tekitati ulatuslikku hävingut ja kahju tsiviilobjektidele,» ütles ta.

Ta tõi välja, et rünnakutes said kannatada nii valitsushooned, elumajad, rahvusvahelised humanitaarorganisatsioonid, raviasutused ja ajakirjanduslike väljaannete toimetused.

«Hoolimata Iisraeli väidetest, et paljudes neist hoonetest viibisid relvarühmitused, või neid kasutati sõjalisel otstarbel, pole me näinud vastavaid tõendeid,» ütles ta.

Inimõiguste Nõukogu arutas resolutsiooni mustandit, mis oleks aluseks rahvusvahelisele uurimisele Gaza viimase vägivallapuhanguga kaasnenud võimalike rikkumiste suhtes, lisaks «süstemaatiliste» rikkumiste osas Palestiina aladel ja Iisraelis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles