Raport: Süüria palgasõdureid jäetakse palgast ilma

Copy
Türgi toetatavad Süüria võitlejad väljaõppel. Foto on illustreeriv.
Türgi toetatavad Süüria võitlejad väljaõppel. Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Paljud Süüria palgasõdurid, keda rakendati sageli sunniviisil võitlema konfliktides välismaal nagu Liibüas ja Mägi-Karabahhis, jäetakse palgast ilma, selgub täna avaldatud raportist.

Süüria sõja vastaspoolte suurimad toetajad Türgi ja Venemaa on alates 2019. aasta lõpust värvanud tuhandeid võitlejaid palgasõduriteks.

Süüria õigluse ja vastutuse keskus (SJAC) viis koostöös ühendusega Süürlased tõe ja õiguse eest (STJ) läbi uuringu palgasõdurite ekspluateerivast värbamisest.

Selgus, et suurim rühm Süüria palgasõdureid on endised režiimivastased mässajad, kes jäid riigi loodeossa Türgi mõjupiirkonda.

«Süürlaste osalemine palgasõduritena välismaa lahingutes teenib mõnede riigi kõige kuritegelikumate relvarühmituste rikastumise ja tugevdamise huve, eriti loodeosa rühmituste, mida toetab Türgi,» ütles SJAC-i tegevdirektor Mohammad al-Abdallah.

Venemaa, näiteks eraturvafirma Wagner, on värvanud võõrsile võitlema Süüria valitsusvägede ja nendega seotud relvarühmituste endisi liikmeid.

Liibüa konfliktis on Türgi toetanud rahvusvaheliselt tunnnustatud valitsuse, Venemaa aga nendega võitlevaid sõjapealik Khalifa Haftari vägesid.

Kui eelmisel aastal puhkes Mägi-Karabahhi konflikt, saatis Türgi Süüria palgasõdureid võitlema Aserbaidžaani poolel Armeenia vastu.

Võitlema värvatakse harilikult Süüdia kodusõjas valitsusvägedelt lüüa saanud rühmituste liikmeid, mis on ühinenud lõdvalt Türgi kontrollitava Süüria Rahvusarmee (SNA) all.

«Rahvusvaheline kogukond peab need isikud vastutusele võtma, kuid tegelema ka põhjustega, miks on palgasõduri töö paljudele süürlastele ainus sissetulekuallikas,» ütles STJ-i direktor Bassam al-Ahmad.

Raport keskendub Liibüasse ja Mägi-Karabahhi saadetud võitlejatele, kel ei ole valikuvõimalust ja kes said tehtud töö eest vaid murdosa lubatud palgast.

«Kõrged SNA tegelased petavad võitlejaid regulaarselt,» öeldakse ülevaates.

Ära on toodud lugu võitlejast, kes saadeti Liibüasse SNA juhitud Sultan Muradi diviisi koosseisus, ja kelle sõnul üritasid kõrgemad ohvitserid reameestelt palka ära võtta.

«Me ei saanud kolm kuud palka ja kui me küsisime avansiks 300 dollarit, andsid nad meile ainult 100 ja jätsid ülejäänu endale,» tunnistas võitlja.

Palgasõduritega sõlmitakse sageli kirjalik leping, milles lubatakse 3000 dollarit kuus ja 75 000 hüvitist perekonnale võitleja surma korral. Mõnikord on lubatud hüvede hulgas ka Türgi kodakondsus.

Värbamise vahendaja sõnul rikuvad relvarühmitused alati lepingut ja maksavad võitlejale 800-1400 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles