Kui valdava osa Mehhikost Ameerika Ühendriikidesse suunduvatest migrantidest moodustavad mehhiklased ise ning Kesk-Ameerika nn põhjakolmnurga – Guatemala, Hondurase ja El Salvadori – elanikud, siis aina rohkem otsib Rio Grande kallastel õnne ka kaugemalt tulijaid, nende seas Euroopa romad.

Läinud kuul püüdis USA piirivalve andmeil ületada riigi lõunapiiri enam kui 33 000 inimest, kes olid pärit mujalt kui Mehhikost, Guatemalast, Hondurasest ja El Salvadorist, vahendas Axios. Veel jaanuaris oli teistest maailma nurkadest pärit inimesi umbes 9000.

Hiljuti oli Reutersi fotograaf tunnistajaks, kuidas parvedega üle Rio Grande saabuvate sadade migrantide hulgas paistis kasvult ja rõivastuselt selgelt silma teistest erinev mitmekümnepealine seltskond. Kui piirivalvurid püüdsid nendega hispaania keeles vestelda, selgitasid piiriületajad kehvas inglise keeles, et on Rumeenia kodanikud.

Viimastel nädalatel on USA lõunapiiril varjupaika palunud hulk Rumeeniast pärit romasid ning mitmel puhul nendega vestelnud Reutersi ajakirjanike teatel põhjendavad Euroopast saabunud migrandid USAs asüüli küsimist kodumaal kogetud rassismiga.

Kolme nädala kestel nägi uudisteagentuuri fotograaf eri kohtades Texase osariigis USA piiri ületamas ligi paarisadat romat, kes sageli saabusid terve suguseltsiga 10–15-liikmelistes rühmades.

Kommentaarid (1)
Copy