Riigipöördele järgnenud kaos jätab miljonid Myanmari elanikud nälga

Copy
Ema ja laps söövad kodu ees Yangoni äärelinnas.
Ema ja laps söövad kodu ees Yangoni äärelinnas. Foto: STR/AFP/Scanpix

Aye Mar istub koos oma seitsme lapsega pere Yangonis asuva kodu köögis ning muretseb, kas riisist ja napist köögiviljast valmistatud eine suudab nende nälga kustutada. Midagi toekamat ta riigipöörde järel vägivalda langenud Myanmaris aga lauale panna ei suuda.

Alates sellest, kui sõjavägi haaras veebruaris võimu ja tõukas kõrvale demokraatlikult valitud liidrid Aung San Suu Kyi, on riigi majandus ja pangandus halvatud. Streikide ja vabrikute sulgemise tõttu on paljud kaotanud sissetuleku, kütuse hind on kerkinud järsult ning neil õnnelikel, kel on pangas sääste, tuleb raha välja võtmiseks seista päev otsa järjekorras.

Tööle minekust on saanud samuti oht, kuna vastupanu vägivaldne mahasurumine võib tabada ükskõik keda. Kohalike vaatlejate hinnangul on surma saanud üle 800 tsiviilisiku.

Riigis, mis tavaliselt ekspordib riisi, ube ja puuvilju, peavad Maailma Toiduprogrammi hoiatuse kohaselt lähikuudel miljoni inimesed kannatama tühja kõhtu.

«Peame toitma oma lapsi, et nad poleks näljas,» lausus Aye Mar, peakohal rippumas võrkkiik imikuga.

Nii 33-aastane naine kui ka tema abikaasa on ilma tööta. Viimane peab toime tulemiseks haarama kinni igast juhutööst, puhastades muuhulgas ka näiteks septikuid.

Tänaval toitu müüv 37-aastane Wah Wah rääkis, et toidukraami hinnatõus riigipöörde järel tähendab, et kliendid ei suuda enam luba ka tagasihoidlikku einet, näiteks kaussi kuivatatud kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles