Holland leevendab märkimisväärselt koroonapiiranguid

Copy
Haagi välikohvik. Alates 5. juunist lubatakse inimesi ka kohvikute ja restoranide siseruumidesse.
Haagi välikohvik. Alates 5. juunist lubatakse inimesi ka kohvikute ja restoranide siseruumidesse. Foto: EPA / Scanpix

Holland taasavab peagi restoranide siseruumid, muuseumid ja kinod, teatas peaminister Mark Rutte reedel piirangute märkimisväärsest leevendamisest.

Rangeimate pandeemia algusest kehtestatud piirangute leevendamine leiab aset 5. juunil, neli päeva kavandatust varem, seda tänu nakatumiste arvu vähenemisele ja jõudsamale vaktsineerimisele.

«Leevenduste jõustumine 5. juunil tähistab sisuliselt lukustamise lõppu,» lausus Rutte pressikonverentsil.

«Me võtame kalkuleeritud riski. Kui järgmisel nädalal kukub taevas alla ja numbrid taas üles lendavad, siis on meil uus olukord. Kuid haiguspuhanguga tegeleva meeskonna hinnangul on see ebatõenäoline.»

Hollandi valitsus on juba andnud kohvikutele loa teenindada väljas ja lõpetanud aprillis vastuolulise liikumiskeelu, varem sel kuul lubati tegevust uuesti alustada seksitöötajail ja loomaaedadel.

Restoranidel lubatakse nüüd teenindada siseruumides ja seda kuni kella kümneni õhtul, märkis Rutte.

Samas ei lubata neil näidata suurtelt ekraanidelt Euro 2020 jalgpallimänge, lisas ta.

Muuseumidesse lubatakse üks külastaja ruutmeetrile ning teatrites ja kinodes on piiriks 50 külastajat. Enam kui tuhande kohaga suurematesse saalidesse lubatakse külastajaid kuni 250.

Külastajaid võidakse lubada ka rohkem, kui nad on koroonaviiruse suhtes testitud, nagu see oli mais Eurovisiooni lauluvõistlusel.

Avanemine leiab aset kavandatust varem, et anda restoranidele ja kultuurisektorile täiendav nädalavahetus.

«Me usume, et seesugune nädalavahetus loeb pärast nii pikka sulgemist. Inimesed nagu mina, ootavad kannatamatult kontserte ja söömist restoranides.»

Hollandis registreeriti nädalaga kuni teisipäevani 25 255 uut nakatunut ehk 28 protsenti vähem kui sellele eelnenud nädalal. Kokku on tuvastatud 1,6 miljonit nakatunut ja 17 566 surmajuhtu Covid-19 tagajärjel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles