Mehhiko süüdistab rõivabrände põliselanike kultuuri omastamises

Copy
Rõivafirma Zara logo. Foto on illustratiivne.
Rõivafirma Zara logo. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Mehhiko sarjas rõivafirmasid Zara, Anthropologie ja Patowli Mehhiko põliselanike riidemustrite loata kasutamise eest, teatas reedel  kultuuriministeerium.

Ministeeriumi teatel saadeti kolmele firmale kirjad, kus neil paluti täpsustada, mis alusel Oaxaca osariigi põlisrahvaste «ühisvara» erastati, ja osutada, missugust hüvitist firmad neile kogukondadele maksta plaanivad.

Minister Alejandra Frausto manitses brände kultuuride «identiteeti ja majandust» mitte õõnestama ning tegi üleskutse muutusteks, mis asetaks Mehhiko põliselanikest disainerite loomingu võrdsele pulgale suurfirmadega.

Põliselanike «ajalooliselt nähtamatute» õiguste kaitsmine on eetiline printsiip, mida tuleb järgida nii kohalikul kui globaalsel tasandil, lisas minister.

Tegemist pole esimese korraga kui Mehhiko rõivafirmasid pragab.

Novembris heideti ka Prantsuse moekunstnikule Isabel Marantile ette, et tema hiljutisim kollektsioon ekspluateerib põlisrahvaste mustreid kaubanduslikul eesmärgil.

Põlisrahvaste mustrite omastamist on samuti ette heidetud Hispaania firmadele Rapsodia ja Mango, aga ka moekunstnikule Carolina Herrerale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles