Pratasevitši vanemad osalesid meeleavaldusel Varssavis (6)

Copy
Raman Pratasevichi vanemad.
Raman Pratasevichi vanemad. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Varssavis avaldas laupäeval sadu inimesi meelt Valgevene opositsiooni toetuseks, nende seas Ryanairi lennukil kinni peetud ajakirjaniku vanemad.

«Ma kutsun kõiki EL-i riike ja USA-d aitama meid palun Ramani (Pratasevitš) ja (tema tüdruksõbra) Sofia (Sapega), samuti kõikide teiste vangistatute vabastamisel,» ütles Ramani ema Natalia Pratasevitš.

«Me tahame elada vabas riigis, riigis, kus kõigil on õigus oma vaateid väljendada,» ütles isa Dmitri.

Poola pealinnas kogunenud rahvas hüüdis «Elagu Valgevene» ja lehvitati Valgevene punavalgete lippudega.

Pratasevitš ja Sapega peeti kinni pühapäeval pärast seda, kui Valgevene hävituslennuk sundis Minskis maanduma Ryanairi reisilennuki, mille pardal nad olid.

Valgevene võimude samm on toonud kaasa rahvusvahelise meelepaha. Samuti on EL keelustanud Valgevene lennufirmasid, ärgitanud EL-i lennufirmasid vältima Valgevene õhuruumi ja ähvardanud Aleksandr Lukašenko režiimi majandussanktsioonidega.

«Asjad paistavad praegu väga halvad. Sellepärast tuleb meil midagi teha praegu, näidata neile, kes kodus võitlevad, et nad pole üksi,» ütles üks meeleavaldusele kogunenud valgevenelanna.

«Mul on nüüd palju lootust, et Euroopa aitab meid, sest raske on võidelda režiimi vastu, kel on kõik, kel on võimu, kui meil on vaid lipud.»

Lukašenko ütles kolmapäeval, et lennuki maandumine oli õiguspärane väidetava pommiähvarduse tõttu.

Euroopa viimaseks diktaatoriks tituleeritud Lukašenko on võimul olnud ligi 30 aastat, mille käigus on kiusatud taga tema oponente, vangistatud ja väidetavalt piinatud teisitimõtlejaid ja summutatud sõltumatut meediat.

Mullu augustis kuulutas ta võitu presidendivalimistel, mille järel puhkesid riigis suurmeeleavaldused. Tema oponendid väidavad, et võit polnud aus ja et tegelik võitja oli opositsiooni kandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja.

Tsihhanovskaja elab eksiilis Leedus ning ütles laupäeval, et tema abikaasa, kes algselt pidi ise valimistel kandideerima, vangistati režiimi poolt täpselt aasta eest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles