ÜRO inimõigusjuht soovib Colombia vägivalla sõltumatut uurimist

Copy
Naine leinab Cali linnas meeleavalduse ohvreid.
Naine leinab Cali linnas meeleavalduse ohvreid. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet avaldas täna muret Colombias Cali linnas aset leidnud kokkupõrgete üle, mis nõudsid reedel 14 inimese elu, ning kutsus dialoogile ja korraldama sõltumatu uurimise.

«On tähtis, et kõik need, kes on väidetavalt seotud vigastuste või surmade tekitamisega, sealhulgas riigiametnikud, oleksid kiire, tõhusa, sõltumatu, erapooletu ja läbipaistva uurimise all, ning et need, kes vastutavad, võetaks vastutusele,» ütles Bachelet avalduses.

Colombias kestavad teist kuud järjest meeleavaldused president Iván Duque valitsuse vastu.

Kokku on sel kuul meeleavaldustel hukkunud vähemalt 59 inimest, ütlevad ametnikud. Enam kui 2300 tsiviilisikut ja julgeolekutöötajat on saanud vigastada, teatas kaitseministeerium.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) sõnul on teateid vähemalt 63 hukkunust üle terve riigi. Olukord Cali linnas, kus elab 2,2 miljonit inimest, on väga tõsine.

HRW Ameerika riikide juht José Miguel Vivanco ärgitas presidenti rakendama meetmeid pingete leevendamiseks, sealjuures andma korralduse, et julgeolekutöötajad ei tohi kasutada tulirelvi.

Valitsuse sammud olukorra deeskaleerimiseks on seni olnud võrdlemisi viljatud. Tugevate poliitiliste vaadetega noored on pandeemiast räsitud riigis vihased sügava ebavõrdsuse pärast. Umbes kolmandik 14-28-aastastest colombialastest on töötud ja ei käi koolis.

Majandusteadlaste sõnul elab Colombia 50 miljonist elanikust vaesuses enam kui 42 protsenti.

Duque enda parempoolne Demokraatlik Keskerakond on eelistanud karmimat lahendust meeleavaldustele ajal, mil valimised on vähem kui aasta kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles