ECOWAS peatas Mali liikmesuse (1)

Copy
Kolonel Assimi Goita Accra kohtumisel osalemas.
Kolonel Assimi Goita Accra kohtumisel osalemas. Foto: FRANCIS KOKOROKO/REUTERS

Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus (ECOWAS) peatas pühapäevasel kohtumisel Mali liikmesuse seoses äsjase sõjaväelise riigipöördega riigis.

«Liikmesuse peatamine jõustub viivitamatult, kuni tähtajani, milleks on 2022. aasta veebruarikuu lõpp, mil nad peaksid võimu üle andma demokraatlikult valitud valitsusele,» ütles Ghana välisminister Shirley Ayorkor Botchwey ajakirjanikele.

Ühenduse riikide juhid kohtusid Ghanas, et arutada Mali poliitilist kriisi.

Lõppdeklaratsioonis nõuti uue tsiviilpeaministri viivitamatut nimetamist ja niiöelda «kaasava» valitsuse moodustamist.

Uus «üleminekupresident», kolonel Assimi Goïta osales samuti Accras toimuval ECOWAS-i kohtumisel, et maad kuulata ja esialgne lepe saavutada. Goïta juhtis mullu augustis toimunud riigipööret ning pandi ametisse pärast seda kui ajutine president Bah Ndaw ja peaminister Moctar Ouane peeti sõjaväe poolt kinni ning nende volitused tühistati.

Mali valitud president Ibrahim Boubacar Keïta kukutati mullu augustis. Keïta sundisid lahkuma Goïta juhitavad noored ohvitserid pärast ulatuslikke meeleavaldusi väidetava korruptsiooni ja suutmatuse pärast toime tulla džihadistliku mässuga.

Konflikt Malis kestab 2012. aastast, mil tuareegi äärmuslased tõstsid riigi põhjaosas džihadistide toel mässu. Konflikt on levinud ka naaberriikidesse Burkina Fasosse ja Nigerisse ning selle tulemusel elab ligi 19 miljonit inimest piirkondades, mis on väljaspool valitsuste kontrolli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles