ÜLEVAADE ⟩ Taani jääb sõprade järel nuhkimise selgitamisel kidakeelseks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juba varem oli teada, et USA kuulas pealt Saksamaa kantsleri Angela Merkeli telefoni, kuid Taani seotus spionaažiga tuli Saksa valitsusjuhi meeskonnale üllatusena.
Juba varem oli teada, et USA kuulas pealt Saksamaa kantsleri Angela Merkeli telefoni, kuid Taani seotus spionaažiga tuli Saksa valitsusjuhi meeskonnale üllatusena. Foto: MARKUS SCHREIBER/AFP/Scanpix

Paljastus, et Taani ja USA jälgisid Euroopa liitlasriikide juhtpoliitikute telefoni- ja veebisuhtlust, tekitab luuramise ohvrites hämmastust, kuid Kopenhaagen pole seni toimunu tagamaid lähemalt avama soostunud.

«Et sõbralikud luureteenistused kuulavad pealt ja spioneerivad teiste riikide liidrite järele, on üsna groteskne,» leidis üks jälgitutest, endine Saksamaa rahandusminister ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) kantslerikandidaat Peer Steinbrück. «Poliitilisest vaatest on see minu hinnangul skandaal.»

Steinbrück nimetas WDRiga rääkides toimunut isiklikuks solvanguks, kuna ema poolt on varasem Saksamaa opositsioonijuht taanlane.

Lisaks Steinbrücki jälgimisele kasutas USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) koostööd Taani kaitseväe luureteenistusega (FE) selleks, et hoida silma peal ka Saksamaa kantsleril Angela Merkelil ja toona välisministri ametis olnud nüüdsel presidendil Frank-Walter Steinmeieril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles