Intervjuu Tsihhanovskaja: Putin soovib Lukašenkast vabaneda, kuid ei tea veel, kuidas (1)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Lennuki maanduma sundimise ja inimrööviga sai Euroopa ühel päeval tunda seda õudust, mida valgevenelased peavad iga päev üle elama, ütleb Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.
Lennuki maanduma sundimise ja inimrööviga sai Euroopa ühel päeval tunda seda õudust, mida valgevenelased peavad iga päev üle elama, ütleb Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: Sander Ilvest

Aljaksandr Lukašenka režiim on pärast rahvusvahelise terroriakti korraldamist ja võltsi Sotši-visiiti nõrgem kui kunagi varem, ütles eile Eestit külastanud Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja, kes kutsus eestlasi üles Valgevene poliitvangidele toetuskirju kirjutama.

Juhul kui Lukašenka lõpuks võimult tõrjutakse, mis saab siis nendest kohtunikest, militsionääridest, vangivalvuritest ja jõustruktuuride töötajatest, kes on aktiivselt repressioonides osalenud, ja kuidas tagada sellises olukorras rahumeelne võimu üleminek?

Esiteks tuleb eristada neid, kes täidavad käsku ja on vägivallas käsuandjatest selgelt vähem süüdi. Kindlasti tuleks käsuandjad saata õiglase ja vaba kohtu ette, mis nende edasise saatuse üle otsustab.

Teise rühma moodustavad inimesed, kes aitavad režiimi, tehes samal ajal lihtsalt oma tööd. Näiteks vanglajuhid või valvurid, kes ei peksnud vange, või ka valimiste eest vastutavad inimesed. Neid, keda režiim sundis midagi tegema, tuleb käsitleda eraldi, ning ma arvan, et neile, kelle süü on väiksem, rahvas ka andestab. Osale inimestele aga ei ole võimalik nende tegude eest andeks anda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles