Duterte ei ole nõus Filipiinide narkohaarangute üksikasju avalikustama (1)

Copy
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: AP / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte lükkas esmaspäeval riigi julgeolekule viidates tagasi nõuded surmaga lõppenud narkohaarangute üksikasjad avalikustada.

Duterte ütles televisioonis, et konfidentsiaalse informatsiooni nagu kahtlusaluste kohta käivad luureandmed avalikustamine kahjustaks valitsuse võitlust kuritegevusega.

Inimõigusorganisatsioonid on juba ammu nõudnud võimalust uurida politseitoimikuid haarangutes tapetute kohta ja püüdnud mõjutada Dutertet nõustuma rahvusvahelise uurimisega, kuid president on selle pikema jututa tagasi lükanud.

Esmaspäeval võrdles Duterte narkovastast võitlust valitsuse sõjaga kommunistliku Uue Rahvaarmee (NPA) sisside vastu.

«See on riikliku julgeoleku küsimus nagu NPA,» ütles ta.

Presidendi sõnul võivad inimesed küsida narkohaarangute üldiste seikade kohta ja neid isegi ohutust kaugusest vaadata.

«Aga kui te küsite, mis ajendas politseid ja sõjaväge alustama teadete ja kokku pandud toimikute põhjal just sellist operatsiooni, siis sellesse ei saa te tungida,» ütles Duterte ja lisas, et ta isegi ei tea operatsioonidest kõike.

Duterte alustas võitlust uimastite vastu 2016. aasta keskel võimule tulles ja nüüdseks on selles sõjas surma saanud üle 6000 peamiselt väiksema kaliibriga narkokurjategija ja kinni on peetud 289 000 kahtlusalust.

Tapetute suur hulk on viinud ärevusse lääneriigid ja inimõigusorganisatsioonid ning ajendanud Rahvusvahelist Kriminaalkohut uurima kaebusi võimalike inimsusvastaste kuritegude kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles