Spionaažis süüdistatav Huawei Poola haru eksjuht läks kohtu alla

Copy
Huawei Poola haru peakontor Varssavis.
Huawei Poola haru peakontor Varssavis. Foto: ZUMA

Varssavis läksid teisipäeval väidetava Hiina kasuks spioneerimise eest kohtu alla Hiina tehnoloogiahiiu Huawei Poola haru endine juht ning endine Poola luuretöötaja, ütles kohtu kõneisik.

Kaks meest, keda nimetatakse kohtudokumentides vaid nimedega Weijing W. ja Piotr D., võeti kinni 2019. aasta jaanuaris.

Weijing W.-d süüdistatakse «osalemises Hiina eriteenistuste tegevuses Poola Vabariigis ja nende varustamises infoga, mis võib olla Poola Vabariigi huve kahjustav», seisis ajalehes Gazeta Wyborcza avaldatud kohtudokumendis.

Süüdistajate sõnul tegutses Weijing W. «Huawei Polska äritegevuse varjus Hiina luuretöötajana», mille lõppeesmärgiks on «hallata Poola riikliku ja kohalike omavalitsuste IT taristut».

Paar päeva pärast oma vahistamist väitis kohut ootav Weijing W., et on ise süütu ja süüdi pole ka Huawei.

Piotr D., kes vahistamise hetkel töötas Poolas Prantsuse telekomihiiu Orange'i heaks, vabastati pärast kuuekuulist vangistust kohtuotsuse ootuses ning Piotr D. eitas samuti kõiki süüdistusi.

Huawei on juba aastaid olnud üks Hiina ja Ühendriikide vaheliste lahkhelide põhjuseid kahe riigi vahelises laiemas kaubandussõjas. Eriti suuri erimeelsusi tekitab 5G võrkude arendus.

Washington pani Huawei musta nimekirja ja ka mitmed teised riigid välistasid riiklikel julgeolekukaalutlustel ettevõtte oma 5G taristu arendusest.

Varssavi valmistub parajasti muutma küberturvalisusega seotud seadusandlust ning ekspertide sõnul võib see tähendada , et Huawei välistatakse 5G võrkude arendusest ning võimalik, et telekommunikatsiooni valdkonnast laiemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles