Austria paremäärmusliku FPÖ juht astus tagasi

Copy
Norbert Hofer.
Norbert Hofer. Foto: JOE KLAMAR / AFP

Austria paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) juht Norbert Hofer teatas teisipäeval pärast nädalaid kestnud tülisid parteikaaslase ja endise siseministri Herbert Kickliga, et astub ametist tagasi.

«Minu enda teekond FPÖ tüüri taga lõpeb täna,» ütles Hofer partei pressiteates, kuid täpsustas, et jääb kuni järgmiste üldvalimisteni 2024. aastal parlamendi üheks asepresidendiks.

Hofer on malbe mainega ja teda nähti rändevastase ja islamofoobse FPÖ mõõdukama tiiva esindajana.

Juba kuid oli ta tülis partei kauaaegse ideoloogi Herbert Kickliga.

Hiljuti sai Hofer seoses 2003. aastal liuglangevarju õnnetuses saadud vigastustega kolm nädalat ravi taastusravikeskuses. Õnnetuse tõttu käib Hofer kepiga.

Kui kõmuleht Österreich küsis Hoferilt teisipäeval, kas tagasiastumise taga on osalt ka erimeelsused Kickliga, vastas ta: «Jah, loomulikult. Mulle ei öelda iga päev, et ma olen vales kohas.»

Kahel poliitikul on olnud erimeelsusi koroonaviiruse pandeemia osas.

Hofer oli FPÖ ridades märkimisväärne parlamendis nõutud FFP2 kaitsemaski kandmise poolest. Kickl maski nimme ei kandnud ja samuti on ta üles astunud piiranguvastastel meeleavaldustel.

Aastal 2016 oleks Hoferist saanud napilt Euroopa Liidu ainus paremäärmuslasest president, kuid ta jäi valimistel 31 000 häälega alla Alexander Van der Bellenile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles