USA senaatorid kohtusid Vilniuses Svjatlana Tsihhanovskajaga

Copy
Svjatlana Tsihhanovskaja (vasakult teine) koos USA senaatoritega Vilniuses.
Svjatlana Tsihhanovskaja (vasakult teine) koos USA senaatoritega Vilniuses. Foto: AP/Scanpix

USA senaatorite delegatsioon kohtus teisipäeval Vilniuses Valgevene opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskajaga ning kutsus kehtestama Valgevenele karmimaid majandussanktsioone.

Senaator Rob Portman ütles, et olemasolevad sanktsioonid pole selgelt olnud piisavalt tõhusad.

«Toetan laiemaid sanktsioone erinevatele sektoritele, mitte ainult üksikisikutele, vaid kohtades, mis (Aljaksandr) Lukašenka režiimile haiget teevad,» lausus ta.

USA teatas möödunud nädalal, et teeb uute sanktsioonide kehtestamisel koostööd Euroopa Liiduga, pärast seda kui 23. mail sunniti Minskis maanduma Vilniusesse teel olnud Ryanairi lennuk.

Lennuki pardale tulnud Valgevene julgeolekutöötajad pidasid kinni opositsioonilise ajakirjaniku Raman Pratasevitši ja tema tüdruksõbra Sofia Sapega.

Senaator Chris Murphy nimetas lennukiga toimunut «jultumuseks, see on midagi sellist, mida maailm varem näinud pole» ning senaator Jeanne Shaheen kutsus seda erakordseks võimu kuritarvitamiseks.

Senaatorid kutsusid üles vabastama nii Pratasevitši kui Sapega ja teised Valgevene poliitvangid ning ütlesid, et toimuma peaksid uued presidendivalimised.

«Ütlen Lukašenkale: sul on aeg lahkuda. Tee ruumi demokraatlikult valitud liidrile, keda su rahvas paremini väärib,» ütles Shaheen.

Tsihhanovskaja ütles pärast kohtumist, et olukord Valgevenes halveneb iga päevaga.

«Lukašenka on selgelt muutunud ohuks rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule. Valgevene kriis pole vaid valgevenelaste probleem,» ütles ta.

Washington kehtestas aprillis pärast meeleavalduste mahasurumist uuesti sanktsioonid üheksa Valgevene riigiettevõtte vastu, mis jõustuvad neljapäeval.

Tsihhanovskaja tervitas sanktsioone, kuid palus ka edasisi meetmeid ja suunatud sanktsioone režiimi toetavate ettevõtete ja tööstusharude vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles