Biden lubas lõpetada vaikuse 1921. aasta rassivägivalla osas (1)

Copy
USA president Joe Biden Tulsas.
USA president Joe Biden Tulsas. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Joe Biden avaldas eile austust 1921. aasta Tulsa linna veresauna unustatud ohvritele, tegemist oli ühe rängima rassistliku vägivalla episoodiga Ühendriikide ajaloos.

«Ma tulin siia appi vaikust lõpetama, sest vaikuses haavad süvenevad,» lausus Biden rahvahulgale, kelle seas oli nii Tulsa rassivägivallas ellujäänuid kui ohvrite peresid.

Biden külastas Oklahoma osariigis asuvat Tulsat, et meenutada saja aasta möödumist tapatalgutest, mis vallandusid pärast seda, kui rühm mustanahalisi mehi läks kohalikku kohtuhoonesse kaitsma afroameerika noormeest, keda süüdistati valge naise ründamises.

Järgmise päeva koidikul rüüstasid ja põletasid valged mehed linnaosa, mida selle jõukuse tõttu nimetati viitega New Yorgi äripiirkonnale Black Wall Streetiks. Elu kaotas 300 afroameeriklast.

Sajand hiljem lausus Biden, et mustanahaliste ameeriklaste «püha õigus» hääletada on praegu rünnaku all sellise uskumatu ägedusega, «millist ma ei ole kunagi näinud».

Lisaks rahalisele hüvitisele ootavad linna elanikud, et Bideni visiit toob rohkem tähelepanu pikka aega tabuks olnud tragöödiale.

Tulsas hakati ka lahti kaevama massihaudu, kuhu on maetud paljud mustanahalised ohvrid. Selle eesmärgiks on heita rohkem valgust linna tumedale minevikule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles