ÜRO Julgeolekunõukogu soovitab sel kuul uut peasekretäri

BNS
Copy
António Guterres
António Guterres Foto: Mark Garten/UN Photo via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

ÜRO Julgeolekunõukogu esitab sel nädalal oma soovituse järgmise peasekretäri osas ja kuna praegune ÜRO juht António Guterres on ainus kandidaat, on tema tagasivalimine pea kindel, lausus teisipäeval nõukogu praegune president.

Juunis nõukogu presidendiameti rollis olev Eesti suursaadik Sven Jürgenson ütles pressikonverentsil, et kuigi kandidaate on üks, siis protsess on endine – 15-liikmeline Julgeolekunõukogu esitab soovituse 193-liikmelisele Peaassambleele, mis peab järgmisele peasekretärile oma heakskiidu andma.

Traditsiooniliselt on kandidaate nimetanud ÜRO liikmesriigid, kuid seda ei nõua ÜRO harta ega resolutsioon.

Guterresi, kelle praegune viieaastane ametiaeg detsembris täis saab, esitas omal ajal kandidaadiks tema enda kodumaa Portugal. Kuid sel aastal on esitanud taotluse peasekretäriks kandideerida seitse isikut, kel pole ühegi valitsuse president. Viimasena tegi seda Ecuadori ekspresident Rosalia Arteaga.

Möödunud kuul ütles Peaassamblee president Volkan Bozkır, et «reeglite kohaselt» saab taotleja kandidaadiks vaid juhul, kui assamblee ja julgeolekunõukogu presidendid saadavad ühiselt signeeritud kirja kõigile liikmesriikidele.

Ja lisas: «Näib, et Julgeolekunõukogu hinnangul võib traditsiooniliselt kandidaadiks saada üksnes taotleja, keda toetab riik.» Ja seega on ainus kiri saadetud Guterresi toetuseks.

Jürgenson võttis ülejäänud taotlused küll teadmiseks, kuid kinnitas ajakirjanikele, et «ametlikult saavad kandidaadi esitada üksnes liikmesriigid» ning Guterres on ainus.

Ta tõdes, et valik leiab aset Eesti presidentuuri, nimetades seda väga tähtsaks sündmuseks.

Protsessi kirjeldades lausus Jürgenson, et Julgeolekunõukogu peab eraviisilise kohtumise ning kinnitab diskussiooni ja selle tulemust puudutava kommünikee. Seejärel valmib nõukogu valikut puudutav resolutsioonieelnõu, mis loodetavasti kiidetakse heaks hääletuseta, kuigi igaüks võib seda nõuda.

Jürgensoni sõnul saadab ta siis resolutsiooni assamblee presidendile ning Bozkır otsustab, millal Peaassamblee koguneb soovitust heaks kiitma. «Loodetavasti leiab see aset küllalt varsti, umbes ühe nädala jooksul,» lisas ta.

Jürgensoni sõnul kohtub ta Bozkıriga neljapäeval, mil tuleb ilmselt kõneks ka valimise ajakava.

Enne Guterresi peasekretäriks valimist võttis assamblee 2015. aastal vastu resolutsiooni, mis muutis varem küllalt salajase valimisprotseduuri avatumaks ja läbipaistvamaks. See lubas liikmesriikidel esmakordselt näha põhilisi andmeid kõigi kandidaatide kohta, nendega avatud istungitel kohtuda ja neid küsitleda.

Guterres esitas oma visiooni teiseks ametiajaks 7. mail, ärgitades edendama «rahu diplomaatiat» ning vältima uut tüüpi külma sõda. Tema sõnul on 21. sajandil kõik alates kliimakriisist ja tuumarelva leviku piiramisest kuni vähikäiguni inimõiguste osas omavahel seotud.

Ta vastas paljude suursaadikute küsimustele ja pälvis muu hulgas kahe olulise rühma – 120-liikmelise Mitteühinemisliikumise ja 27-liikmelise Euroopa Liidu toetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles