Netanyahu vastased on valitsuse moodustamisega lõpusirgel

Copy
Iisraeli tsentristliku erakonna Yesh Atid liider Yair Lapid.
Iisraeli tsentristliku erakonna Yesh Atid liider Yair Lapid. Foto: UPI / Scanpix

Kauaaegset parempoolset peaministrit Benjamin Netanyahut võimult tõugata ihkavad Iisraeli poliitikud peavad kolmapäeval viimaseid kõnelusi ideoloogilistest vastastest koosneva koalitsiooni moodustamiseks.

Neil on südaööni aega panna kokku valitsus, mis teeks lõpu 12 aastat kestnud Netanyahu võimule.

Koalitsiooni moodustamist juhib endine telesaatejuht Yair Lapid, ilmalik tsentrist, kel õnnestus pühapäeval saavutada parempoolse usupartei rahvuslasest juhi Naftali Bennetti toetus. «Koalitsioonikõneluste meeskond istus koos kogu öö ja tegi ühtsusvalitsuse loomisel edusamme,» ütles Bennetti pressiesindaja.

120-kohalises Knessetis enamuse kindlustamiseks peavad nende liiduga ühinema teised vasak- ja paremparteid ning võibolla on vaja ka araabia poliitikute toetust.

Tulemuseks on ilmselt sügavate ideoloogiliste erimeelsustega valitsus, millel ei ole üksmeelt põletavates küsimustes nagu juudi asundused okupeeritud Läänekaldal ja religiooni roll poliitikas.

President Reuven Rivlin tegi erakonna Yesh Atid esimehele Lapidile ülesandeks valitsus moodustada, kui Netanyahul see märtsivalimiste järel korda ei läinud. Valimised olid neljandad vähem kui kahe aasta jooksul.

Parempoolse usupartei Yamina esimees Bennett on nõustunud ühinema mitmeparteilise «rahvusliku ühtsuse valitsusega», kus Lapid ja Bennett oleksid vaheldumisi peaministri kohal.

Lapid olevat pakkunud, et tehnoloogiamiljardär Bennett võib täita ministriametit esimesena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles