Türgis vahistati võimalikud riigipöörajad

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklased vahisatatud isikute plakatitega.
Türklased vahisatatud isikute plakatitega. Foto: AP / Scanpix

Türgi julgeolekujõud vahistasid täna üleriigilise haarangu käigus veel 30 kahtlusalust, keda seostatakse väidetava vandenõuga valitsuse kukutamiseks.


Kohaliku uudisteagentuuri Anatolia teatel on kinnipeetute hulgas kaheksa tegevteenistuses armeeohvitseri ja üheksa politseinikku. Türgi lääneosas otsitakse veel ühte leitnanti, vahendas Reuters.

Riigi suurimas linnas Istanbulis peeti ülekuulamiseks kinni kohaliku politseijaoskonna ülem ja veel üks ohvitser.

Väidetavalt on vahistamised seotud mõne kuu eest toimunud arreteerimistega, mil võimud arreteerisid 86 endist erukindralit, poliitikut, advokaati, ajakirjanikku ja akadeemikut, keda süüdistatakse kuulumises ultranatsionalistlikku varirühmitusse Ergenekon, mis väidetavalt kavandas juhtivate poliitikute ja julgeolekujõudude atentaate, ebaseaduslikke protestiaktsioone ning pommirünnakuid, et sundida ajalooliselt mõjuvõimsat armeed sekkuma riigi juhtimisse.

Varasemad vahistamised on pingestanud suhteid valitsuse ja Türgi ilmaliku juhtkonna vahel, kuhu kuuluvad ka sõjaväelased ja kõrgemad kohtuametnikud.

Türgis on mõjuvõimas sõjavägi, mis on viimase 50 aasta jooksul valitsuse neli korda kukutanud. Armee on juurdlust kritiseerinud ja eitanud igasuguseid sidemeid väidetavalt vandenõu ühe osana läbiviidud pommiplahvatuste ja mõrvadega.

Samuti on eitanud oma seost vahistamistega ka valitseva Õiguse ja Arengu Partei (AK) esindajad. Analüütikute hinnangul on aga hiljutised arreteerimised kättemaks partei vastastele, kes soovisid erakonna tegevuse kohtus keelustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles